MIT (Massachusetts Institute of Technology) araştırmacıları, meme kanserinin ve tümörlerin henüz erken evrelerdeyken tespit edilmesine olanak tanıyan giyilebilir bir ultrason cihazı geliştirdi. Bu cihaz, meme kanseri geliştirme riski yüksek olan hastalar için ideal bir taşınabilir çözüm olarak kullanılabilecek. Bir sütyenin ön tarafına takılan cihaz, esnek ve petek benzeri açıklıkları olan bir 3B baskı gövdeye sahip. Kullanıcının test ve görüntüleme sırasında serbestçe hareket etmesine olanak tanıyor.
Cihaz meme dokusunu farklı açılardan tarayabiliyor ve fotoğraflarını çekebiliyor. Hatta cihazın, şu an hastanelerde kullanılanlarla boy ölçüşebilecek çözünürlükte ultrason görüntüleri ürettiği belirtiliyor. MIT araştırmacılarının giyilebilir tarayıcısı, tıbbi görüntüleme merkezlerinde kullanılana benzer bir ultrason teknolojisine sahip. Ancak minyatür bir tasarıma sahip olmasına imkan tanıyan ilave bir piezoelektrik malzeme içeriyor.
Giyilebilir ultrason, yukarıda da söylediğim gibi meme kanseri riski yüksek kişiler için evde sık sık tarama yapmak üzere kullanılabilecek. Tıbbi tarama merkezlerine düzenli erişimi olmayan kişilerde kanser teşhisi için de yararlı olabilecek. Ultrason görüntülerini görmek için, araştırmacıların şu anda cihazı görüntüleme merkezlerinde kullanılanla aynı türde bir ultrason makinesine bağlamaları gerekiyor. Bu mecburiyeti ortadan kaldırmak için şu anda, kaliteli görüntüler üretebilen akıllı telefon boyutunda bir makine geliştirmeye çalışıyorlar.
Araştırma ekibi şu isimlerden oluşuyor: MIT’den Doçent Canan Dağdeviren ve Xi’an Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Dabin Lin, MIT yüksek lisans öğrencisi Wenya Du, araştırma bilimcisi Lin Zhang ve Emma Suh.
Canan Dağdeviren, meme kanseri nedeniyle hayatını kaybeden teyzesinden ilham alarak bu projeye başladı
Dağdeviren, meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiren teyzesi Fatma Çalışkanoğlu’ndan ilham alarak bu araştırmaya başlamış. Teyzesine, düzenli olarak kanser taramaları yaptırmasına rağmen 49 yaşında ileri evre meme kanseri teşhisi konulmuş ve 6 ay sonra hayatını kaybetmiş. Dağdeviren, teyzesinin başucundayken bir erken teşhis cihazı hayal etmiş ve sütyene entegre edilebilecek bu cihazın eskizini çizmiş. Bu eskiz artık gerçeğe dönüşmüş durumda.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
“Interval kanser” olarak bilinen ve düzenli olarak planlanan mamogramlar arasında gelişen meme tümörleri, tüm meme kanseri vakalarının yüzde 30’unu oluşturuyor. Dağdeviren amacının inrterval kanser geliştirme olasılığı en yüksek olan insanlara yardım etmek olduğunu belirtmiş. “Hedefimiz, daha sık tarama sayesinde hayatta kalma oranını % 98’e kadar artırmak” diyor.
MIT Klinik ve Translasyonel Araştırma Merkezi ile birlikte çalışan araştırmacılar, cihazı meme kisti öyküsü olan 71 yaşındaki bir kadının kullanmasını sağlayarak test etmişler. Cihaz, erken evre tümörlerden olan 0,3 santimetre çapındaki kistleri tespit edebilmiş. Ayrıca, cihazın geleneksel ultrasonla karşılaştırılabilir bir çözünürlüğe ulaştığını ve dokunun 8 santimetre derinliğe kadar görüntülenebildiğini de belirtmişler.
Erken teşhis ve sağlık sistemine erişimi olmayanlar için geliştirilen evde tetkik cihazlarıyla ilgili diğer yeniliklere buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: MIT