Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Matematik İşlemlerini Öğrenmek İçin En Eğlenceli Yöntem: LEGO’lar!

Matematik İşlemlerini Öğrenmek İçin En Eğlenceli Yöntem: LEGO’lar!

Alycia Zimmerman, 3. sınıftaki öğrencilerine matematiği öğretmek için en eğlenceli yollardan birini kullanıyor.

Kendi matematik öğrenimime baktığımda sayfalarca çarpım tablosunu ve uyaklı tekerlemelerle ezberlemeye çalışmamı hatırlıyorum. Ve olmazsa olmaz olarak kısa yol öğrenmek adına uzun yöntemlerin onlarca kez tekrar edildiğini… Haliyle matematikten ve sayısal işlemlerden olabildiğince kaçınmam da cabası.

New York’taki bir ilkokulda görev yapan Alycia Zimmerman, 3. sınıftaki öğrencilerine matematiği öğretmek ve sevdirmek adına zekice bir yöntem geliştirmiş. Hali hazırda bir bütün ve daha küçük parçaları bulunan LEGO’ları, müfredatına doğrudan dahil etmiş. 2×4 büyüklüğündeki bir LEGO’yu 1 olarak tanımlarken kare parçayı onun 1/2’si, 2×1 parçayı 1/4’ü ve 1×1 büyüklüğündeki parçayı da 1/8’i olarak tanımlamış. Böylece tam, yarım, çeyrek gibi kavramları kolayca görselleştirmiş.

Bu tip küçük parçalar olunca toplama ve çıkarma işlemleri de doğal olarak kolaylaşmış. Öyle ki 3×2 büyüklüğündeki parçayla 2×1’lik parça birleştiğinde, toplandığında ortaya çıkan sonuç da 4×2’lik bir parça oluyor.

Elmayla armudun toplarsak ne olacağını tahayyül edemiyorken, tahtaki rakamlar pek anlam ifade etmiyorken birkaç küçük LEGO parçasıyla her şeyi görebilmek eğitimdeki yaratıcı sürece de güzel bir örnek teşkil ediyor.

Görsel; Scholastic
Manşet görseli düzenlenmiştir.