Pandemi ile birlikte şirketlerin kurumsal kimliklerinde başlayan sadeleşme trendi, sektör fark etmeksizin pek çok markayı etkisi altına aldı. Logo ve kurumsal kimlik tasarımlarında değişimin yoğun olarak yaşandığı 2021 yılı bu konuda hayli bereketli geçerken, değişim trendi 2022 yılında da devam etti. Yıl sonuna sayılı günler kala, her yıl olduğu gibi bu yıl da Bigumigu’da öne çıkanları derlediğimiz yıl sonu yazı dizimizde, 2022 yılında kendini yenileyen markalara göz atmak istedik:
Kimlik yenileme söz konusu olduğunda otomobil üreticilerinin başı çektiğini söylemek mümkün. 2021 yılında Volvo, Peugeot ve Kia’nın ardından logosunu yenileyen otomobil üreticileri kervanına 2022 yılında Skoda, Citroen ve yakın zamanda Audi eklendi. Neredeyse hepsinin ortak noktası, yeni logolarının daha modern bir görünüm sunan minimal tasarımlara sahip olmaları.
Öte yandan minimalizmin başına iş açtığı markalar da var. Tıpkı Kia gibi. Geçtiğimiz yıl logosunu yenileyen Güney Koreli otomobil üreticisinin başı yeni logosu ile dertte. Son düzlükte yeni logosunu duyuran Twitter Blue ise tüm bu sadeleşme trendine adeta bir tepki olarak tasarlanmış gibi görünüyor. Yenilenmek isteyen markaların odaklandığı ilk konu çoğu zaman logo olurken, Mastercard 5 duyuya dokunan kurumsal kimlik çalışmasıyla markaların görsel tasarım dünyasına bu yıl yeni ve farklı bir bakış açısı getirdi. Gelin birlikte hepsine kısaca bir göz atalım:
Citroen’den 1919’a Dönüş
Logosundaki çizgileri yüzünden bir süredir Volvo çatısı altındaki Polestar ile mahkemelik olan Citroen, vazgeçemediği çizgilerini sahip olduğu üç boyutlu tasarımdan iki boyutlu yeni minimal bir stile evirdi. Yeni tasarımda marka tarihinin ilk yıllarına dönen Citroen, 10. logosu olan bu tasarımı 1919 yılındaki ilk logosundan uyarlayarak oluşturdu. 2023 yılından itibaren piyasaya sürülecek otomobillerde kullanılmaya başlanacak yeni logo ile birlikte sloganını da yenileyen Citroen, bundan sonra “Creative Technology” yerine ” ‘Nothing Moves Us Like Citroen” diyerek yola devam edecek.
Skoda’nın Ekolojik Logosu
Yeni tasarımındaki yeşil tonlarla ekoloji, sürdürülebilirlik ve elektro-mobiliteye atıfta bulunan Skoda, 2011 yılından bu yana kullandığı eski üç boyutlu logosunu diğer pek çok markada olduğu gibi iki boyutlu versiyonu ile değiştiriyor. Yeni logonun dijital dünyaya geçişi simgelediğini belirten şirket, 2024 yılı itibarıyla kullanıcıların karşısına çıkacak. Skoda, logonun yanı sıra marka isminde tipografik değişiklikler yaparak marka adının bundan sonra logo ile birlikte kullanılacağını açıkladı. Skoda yeni kurumsal kimliğini, görsel kimliğindeki değişiklikleri yansıttığı yeni SUV otomobili ile birlikte tanıttı.
Kia’nın Kafa Karıştıran Logosu
Geçtiğimiz yıl görkemli bir tanıtım ile yeni logosunu duyuran Güney Koreli otomobil üreticisi Kia, lansmanın hemen ardından sosyal medya ve forumlarda kendini gösteren, 2022 yılında ise büyüyerek geniş kitlelere yayılan bir kafa karışıklığıyla karşı karşıya kaldı. 1994 yılından bu yana kullandığı logosunu fütüristik bir versiyon ile değiştiren şirket, ayda 30 bin kişinin Google’da “KN otomobili” ifadesini aramasına neden oldu. Zira Kia’nın yeni logosu K ve N harflerinden oluşuyor gibi görünüyor. Şirket bu durumla ilgili bir açıklama yapmazken, arama motoru Google konuya hızla hakim olarak KN marka otomobili aratanların karşısına Kia’yı çıkarmaya başladı.
Minimalizme Tepki Olarak Doğan Logo
Günlerce ve hatta aylarca içeriğinin ne olacağına ilişkin tartışmalara konu olan ve detayları dün paylaşılan Twitter Blue uygulaması, yeni logosu ile de kendinden söz ettirmeye devam edecek. Twitter’ın kurumsal kimlik tarzından ve renklerinden bağımsız stili ile sosyal medya ve forumlarda tepki toplayan yeni logo, 2022 yılında 80’ler retro rüzgârları estiriyor.
Beş Duyuya Dokunan Kurumsal Kimlik
2016 yılında yenilediği logo tasarımıyla sınırlı kalmayan Mastercard, görsel tasarımın yanı sıra tat, koku, dokunma ve işitme duyularına da dokunan yeni projeler geliştirerek kurumsal kimliğini güçlendirdi. Touch Card ile kart yüzeyini özellikle görme engelli kullanıcılar için farklılaştıran şirket, parfüm tasarımcıları Dora Baghriche ve Marie Salamagne ile birlikte Mastercard’a özel iki koku hazırladı. Bunun yanı sıra işitsel olarak Netflix’in “Tudum” sesine benzer bir sesli logo geliştirdi.