Baştan söylemeliyim ki bu oturumda ‘
Vine mı Instagram mı?’ sorusunun yanıtı yok. Bunun iki sebebi var, biri bu kadar büyük markaların temsilcilerinin bu soruya net bir cevap vermeyi tercih etmeyecek olması, diğeri de oturuma zaten hali hazırda Vine’ın kitabını yazmış markaların çağrılmış olması. Yine de buradan ‘Vine’ cevabını çekerseniz haksız sayamam.
Oturumun konuşmacıları General Electric’in, Lowe’s ve USA Today’in dijital/sosyal medya direktörleri, moderatör de Digitas LBI’nin direktörü.
General Electric’in Bigumigu’ya haber olmuş efsane Vine işi ‘6 Seconds Science Fair’burada. Bu proje geçtiğimiz yıl internette viral oldu ve çok başarılı sonuçlar elde etti. İnsanlara bu içerik verilerek onlardan da evde yapılacak bilimsel deneyleri paylaşmaları söylendi, ciddi de bir geri dönüş yarattı.
General Electric Vine fenomenlerinin projelerine katkılarının farkında. Sosyal platformlarda çok takipçili olan ve markalı içerikler üreten kullanıcılara markalar ‘creators’ adını veriyor. Instagram’da, Vine’da ya da Youtube’da fenomen olsanız da bu ünvanınız aynı.
Yani bu mecralarda içerik üretilirken 3 parti var; marka, ajans, yaratıcı fenomen.
Markanın bir de Instagram projesi var geçtiğimiz yılın sonundan, ismi InstaWalk. General Electric’in ürünleri çok da görsel nette rağbet görecek cinsten değil, o yüzden de doğru içeriği bulmak için senelerdir çalışmışlar. Marka üzerinde çalıştığı yeni ürün jet motoru GE9X için 6 Instagram fenomeni ile çalışıyor ve 6 da kullanıcıyı projenin içine katmayı hedefliyor. Detayları bu videoda olan proje toplulukların kendilerine içerik yaratma konusunda ortam sağlıyor.
Ev araç gereçleri markası
Lowe‘s ise geçtiğimiz yılın bizce en başarılı Vine işlerinden birini (Fix in Six http://lowesfixinsix.tumblr.com/
) yapmıştı, detayları burada. https://bigumigu.com/haber/peki-bu-vine-videolari-g… Bu marka da insanlara ilham vermesi gerektiğini biliyor ama elindeki markanın ürünlerine baktığında daha gerçekçi davranıyor. Markanın Vine stratejisi geçtiğimiz yıl SXSW sırasında bir otel odasında çıkmış ajanslarıyla birlikte. İlham vermek kadar tüketiciye gerçek bir değer de katmak isteyen marka bu fayda odaklı içerik serisini yaratmış elindeki içeriklere bakarak. Lowe için Instagram’dansa Vine daha uygun çünkü Instagram’da ilham verici içerikler daha çok tutarken, Lowe’s Vine’da eğitici takılabiliyor.
https://vine.co/v/bU61aqq2YOp/
https://vine.co/v/bYDKzDHvMQL/
USA Today, kimlik yenileme aşamasında Vine’ı çok aktif kullanmış ve Vine’ı en iyi kullanan markalar arasında ismi geçeceği kadar iyi geri dönüşler almış. Marka adına panelist, USA Today’in ajanslar tarafından çok rağbet gördüğünü söylüyor çünkü sıradan bir marka gibi sponsorluk dertlerinden dolayı istediğini söyleyemeyen bir duruşu yok, herhangi bir şey hakkında konuşabilir. Sunumda gösterilen örneklerden bazıları:
Başlıkları 6 saniyede verip, gerisi gazetede demek:
https://vine.co/v/btE3qXmEwn2/
https://vine.co/v/bpXXb20bOZw/
https://vine.co/v/hYxUja6iBQp/
Bu işleri marka mı yürütüyor ajanslar mı?
Lowe’s için ajanslar çalışıyor, Vine’da popüler olan stop-motion sanatçısıyla anlaşan ve içerik ürettiren de ajans. Marka ‘creators’ adını verdikleri fenomen yaratıcılara revizyon vermiyor çünkü iş başlamadan önce ajansla birlikte çok mekanik ilerliyor. Videolar çekilmeden önce storyboardları üstünden çalışılıyor ve en ufak detay dahi konuşuluyor. General Electric de ajansla çalışıyor ve fenomen yaratıcılarla iletişimini de ajanslar üzerinden sürdürüyor. USA Today da ajansla çalışıyor ve fenomenlerle hiçbir işi yok.
Sponsorlu içerik konusunda markalar temkinli davranıyor, henüz deneme aşamasında olduklarını söylüyorlar. Vine ve Instagram’ı ayıran özelliklerden biri Instagram’a önceden çektiğiniz videoyu koyabilmeniz, bu konuda markalar Vine’ı daha çok tutuyor tek seferde içerik yaratıldığı için (daha zor olsa da).