Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Makinelerin Yükselişi Teorisi Üzerinde Çalışılacak!

Makinelerin Yükselişi Teorisi Üzerinde Çalışılacak!

Siri ile konuşurken ne düşünüyorsunuz? Google’ın otonom araçlarını da ilgiyle karşılıyorsunuz değil mi? Asimo’yu hala bir dönemin en büyük olaylarından biri olarak anabiliyoruz. Peki teknoloji ve yapay zeka bu hızla gelişmeye devam eder ve günün birinde Siri çileden çıkar, Google’ın otonom aracına Asimo’yu da alıp kendisiyle buluşmasını ve yolda karşısına çıkan tüm insanlara zarar vermesini söylerse ne olur?

Çok da yabancı olduğumuz bir kurgu değil aslında. Robotların ve yapay zekanın insanlığa karşı tehdit oluşturması, yapay zekaya sahip makinaların insanlığı sonlandırmaya karar verdiği The Terminator ve uzun süren bir savaştan sonra insanları birer batarya gibi kullanmaya başlayan makinalara karşı bir direnişin konu edildiği The Matrix gibi filmlerin işlemiş olduğu bir tema. Bu kurgunun oyun dünyasındaki bir örneği de bulunduğu labaratuvardaki biliminsanlarını nörotoksinler ile öldürüp kontrolü ele geçiren bilgisayar sistemi GLaDOS’tan kurtulmaya çalıştığımız Portal oyunları. 


Portal: GLaDOS ve Chell

Cambridge Üniversitesi bünyesinde kurulan Varoluşsal Tehdit Araştırması Merkezi – CSER, şimdilik teoride ve eğlence sektöründe karşılaştığımız "Akıllı robotlar insan ırkını ortadan kaldırması" riski üzerine araştırmalar yapmak için yapılandırılmış. Cambridge felsefe profesörlerinden Huw Price, kozmoloji ve astrofizik profesörlerinden Martin Rees ve Skype’ın kurucu ortağı Jaan Tallinn bu çalışmanın kurucuları.

Kurucu ekip, akıllı robotlarla ilgili bu kurgunun -düşük ihtimale rağmen- gerçekleşmesi bir felaketle sonuçlanacağı için bu çalışmayı hayata geçirmeye karar vermiş. Huw Price ise bir açıklamasında yapay zekanın kontrolden çıkmasının kabul edilebilir bir öngörü olduğunu, robotların ve bilgisayarların zaman içinde insanlardan daha akıllı hale gelmesiyle insanlara ihtiyacının kalmayabileceğini ifade etmiş. Araştırma Merkezi, önümüzdeki yıl içinde faaliyete geçecek. 

İnsanlığın geleceği için gerekli olacak gibi görünse de alternatif gelecek senaryolarına ilgi duyan benim gibiler "bırakın gelişsinler, robotlarla savaş çıkarsa da savaşırız!" şeklinde düşünüyor olabilir 🙂

(Görsel Kaynağı: Girls in Mech-Suits)