Mindshare geçen sene Kristal Elma’da lansmanını yaptığı “Loop” teknolojisi ile bu sene de Kristal Elma’da “Kaç sosyal medya paylaşımı yapıldı?”, “En çok neler konuşuldu?”, “Hangi standlar ilgi gördü?” gibi bilgileri analiz edip “Krital Elma’nın Nabzı – Loop” isimli panelde katılımcılarla renkli bir sunum eşliğinde paylaştı. Bu teknolojinin içeriğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
Panele başlarken Özer Sata “Ünlü Türk düşünürümüz Serdar Ortaç’ın da dediği gibi, kafamda deli sorular var.” diyor ve ekliyor:
“Neden bu tip etkinliklerde yurt içi, yurt dışı fark etmeksizin boynumuza astığımız isim kartlarının genelde isim yazan yüzü ters dönmüş olur, bunu hala çözemedim.”
“Şimdi biz David Shing’ten sonra ne anlatalım?”
Sonra başlıyor etkinlik boyunca (o anda gün henüz bitmediği için, 3.günün sunuma eklenemediğini belirtiyor) topladıkları verileri paylaşmaya ve biz de görüyoruz ki “Loop” kafamızdaki her deli soruyu yanıtlayamasa da epeyce verimli bir teknoloji. Belli başlı verileri merak ederseniz:
- Bu sene ilk 2 gün boyunca ziyaretçi sayısı toplam 6717’ye ulaştı.
- En popüler standlar sırasıyla Efes, Google, Türk Telekom ve GroupM Lounge oldu.
- Yapılan sosyal medya paylaşımlarının %53’ü rasyonel (sol beyin), %47’si duygusal (sağ beyin) paylaşımlardı.
- Elmanın sol yarısı diye ifade ettikleri rasyonel paylaşımların detayına inersek: 550 kişi oturumlardan bahsetti, 989 yeni bir şey öğrendi, 697 kişi ise yeni bir deneyim yaşadı (sanırım bunda Posta Gazetesi sponsorluğundaki Xtrem Aventures alanının büyük etkisi oldu.)
- Elmanın sağ yarısının (duygusal paylaşımlar) yaptığı paylaşımlara sayısal olarak bakmak isterseniz:
Mindshare bu proje için teknolojik çözüm ortağı olarak Brandwatch ve Buzz Radar firmalarıyla çalıştı. “Loop” teknolojisi sayesinde gerçek zamanlı pek çok veriyi birlikte takip etme şansını yakalayabiliyorsunuz. Bu sayede “Loop” bir konu hakkında birbirinden farklı olan ama aynı anda ortaya çıkan veriler arasında korelasyon oluşturabilmeye olanak sağlıyor. Bunu da tüm bu verileri aynı havuzda toplayıp birlikte görmemize imkan veren teknolojisiyle yapıyor.
Özer Sata, geçen sene keyif aldığını ifade eden paylaşımları düşük bulunca, “bunun sebebinin, biraz da bizim sektör gereği, alkol eksikliği olabileceğini düşündüm” diyor. Bu sene en popüler standın Efes standı oluşu ve keyif aldığını belirten kişi sayısındaki artış arasında pozitif korelasyon kurabileceğimizi belirtiyor.
Panelin sonunda ise, artık Kristal Elma panellerinin de sonuna gelmiş bulunmamızın etkisiyle, Süen Çankaya ve Özer Sata deneyimlerinden yola çıkarak özetlediği mesajlarını reklamcılarla paylaştı:
- Televizyon konusunda eskiden izleyiciler içeriği takip ederdi, premium içerik peşinde koşardı ancak, günümüzde içerikler izleyicinin peşinden koşuyor. Aynı şey videolar için de geçerli. Her şeyin çok hızlı eskidiği bu yarışta, reklamcıların çok hızlı ve bu tüketici tipine uygun hareket etmesi gerekiyor.
- Şöhret faktörünün pazarlamanın içine girdiğini ve bunun markalara getirisini kabul etmeliyiz. “Eskiden birlikte aynı televizyona bakma kültürümüzün yerini ayrı hallerde ama yine de aynı dijital ekrana bakma kültürümüz aldı” diyor Özer Sata. Birbirinin takip ettiğini takip edenler dünyasında pazarlama aracı olarak şöhreti kullanırken stratejik olmak çok önemli.
- Reklam ya da pazarlama kampanyanızda yer alacak bir ünlü isim varsa, onunda direkt görüşün. Etrafındaki kişilerle değil, ünlünün kendisiyle çalışacağınızı unutmayın. Menejerine, medya danışmanına vs. söylediğiniz mesajların direkt ona nasıl ulaşacağını kontrol edemezsiniz ama ünlü kişinin direkt kendisiyle görüşürseniz sizi daha iyi anlayacaktır. “Ünlünüzle kulaktan kulağa oynamayın” diyor Süen Çankaya.
Görsel; Bigumigu