Kuş sürülerinin hareket motiflerini taklit eden drone’larla gerçekleştirilen Franchise Freedom ve balık gibi hareket eden su altı drone’u BIKI ile teknolojinin doğayı ne şekilde taklit edebileceğine şahit olmuştuk. Tıpkı bir kuş gibi – hatta kelebeğe de çok benziyor – kanatlarını çırparak havalanan robotik yaratık MetaFly da standart drone’lara alternatif farklı bir deneyim sunuyor.
MetaFly biyotaklit metoduyla geliştirildi
Biyomimetik (biyotaklit), karmaşık sorunlara çözüm geliştirmek için doğadaki unsurları ve mekanizmaları incelemeye ve onları taklit etmeye dayalı bir yöntem. MetaFly da bu yöntemle geliştirilmiş. Sıradan drone’lara alternatif arayanlar için ailecek eğlence amaçlı kullanılabilecek cihaz, Kickstarter’da 11 saatten az bir sürede fon hedefini tutturarak büyük bir başarı yakalamış. Kampanyanın tamamlanmasına 34 gün var ve çoktan hedef fonun 10 katını aşmış durumda. Mucidi ise 5 yıl önce akıllı telefonla uçurulabilen biyonik kuş tasarlayarak dikkatleri çeken Fransız havacılık mühendisi Edwin Van Ruymbeke.
İç mekanda da uçurulabiliyor
MetaFly’ın ağırlığı 10 gramı bile bulmuyor. 19 cm uzunluğundaki robotun kanat açıklığı ise 29 cm. Kanat çırpma mekanizması, alüminyum soğutuculu bir çekirdeksiz motorla ve şarj edilebilir bir lityum-polimer pille çalışıyor.
15 dakikalık bir şarjla 8 dakika uçabiliyor. Dört AA pille çalışan 2 kanallı uzaktan kumanda ünitesiyle kontrol ediliyor. Bu üniteyle robotu en fazla 100 metreye kadar uzaktan kumanda etmek mümkün. MetaFly’ın havadaki hızı ise saatte 18 km.
MetaFly’ı hem dışarıda hem de iç mekanda uçurabiliyorsunuz. Hatta küçük bir stüdyo dairede bile… Çarpmalar sorun teşkil etmiyor. Çünkü kafası, bacakları ve kanatları tamamen esnek malzemeden yapılmış. Kanatlar karbon fiberden, sıvı kristal polimerden ve polipropilenden yapılmış. Uçuş özellikleri, kuyruğun açısını ayarlayarak değiştirilebiliyor.
Görsel: Kickstarter