Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kurşun Geçirmez Poşu

Kurşun Geçirmez Poşu

Beyrutlu mimar Salim al-Kadi, kurşun geçirmeyen kevlar kumaşını kullanarak bir poşu tasarladı.

Beyrut merkezli mimar Salim al-Kadi, yaşadığı coğrafyanın modern görünümü ve hayat koşullarından beslenerek bu coğrafyaya özgü bir kıyafet tasarladı. K29 Keffiyeh 001 isimli poşu, kevlar isimli kurşun geçirmez kumaştan oluşuyor ve başın tamamını çevirerek koruma sağlıyor. Çok hafif karbon kökenli çok sağlam liflerden oluşan kevlar, çelik yelek gibi balistik koruma ürünlerinde kullanılıyor. Tek katman kevlar kumaşı bile birkaç farklı tabancanın mermisini durdurabiliyor. Fakat kevlar kullanılarak üretilen kıyafetlerde genellikle 16 katman kumaş bulunuyor ve korumayı sağlamlaştırıyor.

Beyrut Tasarım Haftası‘nda tanıtılan K29 Keffiyeh 001, poşu kültürünün günümüzdeki uç kullanım alanlarına da örnek oluyor. Çünkü poşu Orta Doğu ve Arap Yarımadası’nda güneşten ve kumdan korunmak için kullanılıyor. 2000’lerin başında ise hem Japonya’da hem de Batı toplumlarında popülerlik kazandı ve Top Shop, Urban Outfitters gibi mağazalarda da satıldı.

APractice Studio‘nun eş kurucularından olan Salim al-Kadi, bu tasarımı yaparken de hem poşunun farklı şekillerde takılmasıyla kurulan kültürel farklılıkları hem de göçmen krizinin yarattığı hayatta kalma mücadelesini vurgulamayı ve fayda yaratmayı amaçlamış.

Görsel: K29 Keffiyeh 001