İleri dönüşüm, günlük yaşamda doğru kişinin doğru atıklara rastlamasına bağlı olarak çok kolay ya da çok zor olabilir. Ancak hayat çok hızlı ilerlediğinden bazen böyle bir lüksümüz olmuyor. Bazen bir objeye bakıp yeniden kullanım fikri geliştirecek hatta yeniden kullanılabilir objelerin kendilerine erişecek zamanı dahi bulamayabiliyoruz. Özellikle de fabrikalardan arta kalan kaliteli atıkların, ileri dönüşümcülerin görüş alanına girmesi kapsamlı ve sistemli bir çalışmayı gerektiriyor. Katmanlı keçe mobilya üreticisi Stackabl, tam olarak bunu yapan bir sistem sunuyor. Tasarımcı bu sistem sayesinde tasarımını çevrim içi ortamda doğrudan mevcut atıklarla hazırlıyor.
Profesyonel tasarımcıların sistemi kullanarak yarattığı koleksiyon, ödül aldı
Fikir, Kanadalı tasarım stüdyosu Stacklab’e ait. Fikri hayata geçirmek için New York merkezli showroom Maison Gerard ile iş birliği yapılmış. Altyapısında algoritmaların, robotiğin ve bölgesel üreticilerin rol oynadığı sistem, tasarım dünyasının mevcut kaynaklarla (atıklarla) kesiştiği yeni bir yaratıcı süreç oluşturmuş.
Her seviyedeki tasarımcı, sisteme erişebiliyor ve mobilya veya aydınlatma tasarımları oluşturmak için etkileşimli çevrim içi aracı kullanabiliyor. Kullanıcılar sandalyeler, yataklar ve farklı aydınlatma armatürleri stilleri arasından seçim yapabiliyor. Malzeme renklerinin, desenlerinin ve boyutlarının seçimi kullanıcının yaratıcılığına bağlı. Kullanıcı tasarımında istediği kadar değişiklik yapabiliyor. Her şey tasarım portalında gerçek zamanlı olarak gösteriliyor.
Stackabl‘ın sistemde sunduğu malzemeler, tamamen üretim fazlası atıklardan oluşuyor. Envanter, yakınlardaki üreticilerin mevcut raporlarına göre oluşuyor. Bu sayede süreç, tasarımın ve üretimin bölgesel düzeyde yapılmasını sağlayarak düşük çevresel etki yaratıyor.
Şirket bunu şu şekilde tanımlıyor: “Basit bir çevrimiçi konfigüratör, tasarımcıyı bu sürece sorunsuz bir şekilde entegre ediyor. Tescilli ve patent bekleyen Stackabl konfigüratörü, kullanımı kolay arayüzü ile kullanıcıların yüksek kaliteli keçe kesimlerini renk ve desenlerden boyut ve yoğunluklara kadar tercihlerine göre özel mobilyalara dönüştürmelerine olanak tanıyor. 2B ve 3B’de gerçek zamanlı görselleştirmeler ve anında fiyatlandırma geri bildirimi, hayal gücünü özgür bırakan; olasılıklar dünyasının kapılarını açan sezgisel ve şeffaf bir deneyim sağlıyor.”
Champalimaud Design, Frampton Co, Laura Kirar Design, Drake/Anderson, Georgis & Mirgorodsky ve Benoist F. Drut dahil olmak üzere birçok tasarımcı bu sistemi kullanarak parçalar üretmiş. Bu parçalar 2021’de New York’ta Salon Art + Design’da sergilenmiş. Koleksiyon ayrıca Green Good Design Award ve AZ Award kazanmış. Bu haberde gördüğünüz fotoğraflarda bu koleksiyondan parçalar yer alıyor. Bu parçalar aynı zamanda Stackabl üzeirnden de satışa sunulmuş.
Görsel: Stacklab