“Sue” şeklinde telaffuz edilen tsū.co‘nun işlevi en temel ifadeyle Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda oluşturduğumuz içeriklerden sadece bu firmalarla yatırımcıların para kazanmasını önlemek. Amacını en basit ve eğlendirici şekilde dinlemek isteyenler ise hemen alttaki videoyu oynatabilir.
Kurucusu Sebastian Sobczak‘ın bu hak sahibi olma girişiminin esas kaynağı ise emekli basketbolcu Ed O’Bannon tarafından National Collegiate Athletic Association’a (NCAA) atletlerin kendi görsellerinden para kazanmasına yönelik açılan ve başarıyla da kazanılan dava olmuş. Bundan yola çıkarak “insanlar kendi ürettiği içerikten para kazanmalı” motivasyonuyla hareket ederken sosyal ağın Facebook ve Twitter’dan farklı olarak yaptığı reklam gelirlerinin %90’ını kullanıcılarla paylaşmak.
Sadece içerik için değil ortamı kalabalıklaştırmanız üzerine de ödüllendiren platformda her kullanıcı özgün bir kod sahibi oluyor. Başkalarını da bu kod üzerinden davet ediyor.
Dikkat çeken paylaşımlar ödüllenecekken diğerleri umduğunu bulamayacaktır, diye düşünülebilir. Platform Sobczack’ın söylediğine göre “sisteme değer kattığın sürece ödüllenirsin” işleyişiyle çalışıyor. Buna göre dikkat çekici paylaşımlarda bulunmayıp da bu tür paylaşımları olan birini platforma kazandırdığınızda da ödüllendirilmiş olabiliyorsunuz.
İşin biraz matematiğe dökülmüş tarafına bakılırsa;
Sobczak ödeme platformu işleviyle ağın eşler arası kredi ve ticari servis pazarlarına daha çok şans verebileceğinin sinyallerini vermiş. Sadece dijital reklamcılık ve mobil reklam pazarlarına göre 10 kat daha büyük olan bu pazarlarla platform, kendi deyimiyle, kişilerin küresel bankası haline gelebilir. Platformun halihazırda bulunan ortakları arasında ise müzik camiasından 50 Cent, LeAnn Rimes, DJ Afrojack; atletlerden Doc Patton, Luol Deng; Environmental Media Association gibi organizasyonlar ile SBE Entertainment bulunuyor. Platformun yatırım firması Sancus Capital Prive’dan 7 milyon dolarlık yatırım alması da bir başka detay.
Şimdilik daha fazla kalabalıklaşması gerektiği söylenen platform için kullanıcılara ödeme yapan ilk sosyal ağ demek biraz yanlış olabilir. “Sosyal ağ ve ödeme platformu olarak ilk” şeklinde ele alınsa da 2012’de benzer bir hedefle açılan Bubblews da unutulmaması gereken bir örnek olarak gösterilmiş. Bu sitede de paylaşımınız beğeni ve/veya yorum aldıkça ödülleniyorsunuz.
Platform ciddi bir kitle aracı olmaya başladığında sistem tam olarak ne şekilde fayda sağlayacak, gibi bazı kuşkulandıran sorular ve ilgili tahminler için haberin bir başka kaynağına da göz atılabilir. Konunun ilk etapta verdiği heyecana ithafen yazıyı alttaki “meme” eşliğinde bitirmek fena olmayabilir.
Ana görsel site üzerinden alınmıştır.