Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kullanıcının Bileğini Çizici Olarak Kullanan Sistem: Muscle-Plotter

Kullanıcının Bileğini Çizici Olarak Kullanan Sistem: Muscle-Plotter

Kağıt üzerindeki çizimleri ve yazılı girdileri algılayabilen Muscle-Plotter, kağıdı bilgisayar ortamı gibi kullanabilmeyi sağlıyor ve kullanıcının bileğine yön vererek onu bir çizici haline getiriyor.

Almanya’da bilgi teknolojileri üzerine eğitim veren Hasso Plattner Enstitüsü’nden Pedro Lopes, Doğa Yüksel, François Guimbretière ve Patrick Baudisch tarafından tasarlanan Muscle-Plotter, elle yapılan çizimleri bilgisayar ortamında algılayabilen ve insan bileğini yönlendirebilen bir arabirim projesi. Muscle-Plotter (kasla-çizici), insan bileğindeki bu yönlendirmeyi EMS (elektirikli kas uyarımı) kullanarak yapıyor.

Muscle-Plotter aslında insan bedenini arayüz olarak kullanan bir tür görünmez bilgisayar olarak da tanımlanabilir. Ekip, kullanıcının karmaşık problemleri ve heyecan verici işleri, ekranlı ve klavyeli tam bir bilgisayar kurulumuna gerek kalmadan gerçekleştirebilmesini amaçladıklarını belirtiyor. Örnek vermek gerekirse, kullanıcı Muscle Plotter sayesinde tam bir bilgisayar donanımına gerek kalmadan bir otomobil eskizi yapabiliyor ve onu aerodinamik tünel simülatöründe test edebiliyor.

Kağıt-üzerinde-kalem etkileşimini kullanan kasla-çizici, kullanıcının matematiksel yazı vb zorlu bilişsel kavrama aktivitelerini kağıt üzerinde kolaylıkla gerçekleştirebilmesini sağlıyor. Kullanıcı kalem kullanarak formül yazarken sistem, kullanıcının ellerine şemalar ve grafik bileşenler çizdirerek buna yanıt veriyor. Kalemdeki Anoto teknolojisi bir yandan kullanıcının girdilerini algılarken, diğer yandan kasla-yazdırıcı, elektirikli kas uyarımı aracılığıyla kullanıcının bileğine tıpkı bir dümeni idare eder gibi yön verebiliyor.

Programlama ortamı, Python olan projede OpenCV, OSC, Arduino ve SciPy kütüphaneleri kullanılmış ve yazılım açık kaynak olarak GitHub‘da yayınlanmış.

Görsel: hpi.de