Kitlesel turizm ülke ekonomisi için fayda sağlasa da çevresel ve kültürel anlamda büyük zararlara yol açabiliyor. Ülkenin var olan kültürel kimliğinin dönüşmesi, çevre kirliliği, plansız yapılaşma gibi sonuçları olabiliyor. Özellikle de küçük ülkeler için bu daha da büyük bir tehlike. Dünyanın en küçük 13. ülkesi olan tropik cennet Palau gibi. Ziyaretçi sayısı tırmandıkça çevre tahribatı da bununla birlikte artıyor. Bu nedenle Palau Legacy Project, ülkeyi ve doğal güzelliklerini korumak için radikal bir adım atıyor ve Palau Pledge isimli bir proje başlatıyor.
Ülkemizden çok çok uzaklarda, kartpostal görünümlü bir ada olan Palau’da turist oranı yerel halka göre 8’e 1. Yani ülkede turist daha fazla. Bu nedenle pek çok çevre sorunu yaşanıyor. Mercan kayalıkları tehlike altında, vahşi yaşam zarar görüyor. Peki turizm ile ülkenin kalkınmasına devam edilirken ülkeyi korumak nasıl mümkün?
Bunun yanıtı Avusturalyalı reklam ajansı Host/Havas tarafından hazırlanan Palau Pledge ile geliyor. Palau Pledge, adayı ziyaret edenlerin yapmak zorunda oldukları bir anlaşma. Anlaşma, ülkeye girişte, giriş damgasının yanı sıra bir metin damgası olarak basılıyor. Altındaki imza kutusu ise boş, ülkeye girmek isteyenler orayı imzalıyor. Bu imza ile turistler adaya ve doğal kaynaklarına zarar vermeyeceklerine dair bir anlaşma yapmış oluyor.
Dijital Ortamda Desteklenen Kampanya
Anlaşma, pasaportların yanı sıra dijital ortamda da imzalanabiliyor. Hazırlanan internet sitesi üzerinde, hem ülkenin doğal güzellikleri hakkında hem de kampanyaya dair bilgi veriliyor. Burada görülebilecek video aynı zamanda tüm Palau uçuşlarında gösterilen bir uçuş videosu. Video, hassas bir ekosisteme nasıl hasar verebileceğini öğrenen bir devi konu alıyor. Bu da aslında kampanyanın amacını vurguluyor zira Palau Pledge de turistlere düşünmeden attıkları küçük adımların bile ne sonuçları olabileceğini anlatmayı hedefliyor.
Basit Ama Etkili Bir Fikir
Çok basit bir fikre dayanan kampanya, küçük bir ülkenin çabalarını duyurmak ve çevre bilincini artırmak açısından önem taşıyor. Bu anlamda basit bir iletişim çabasının ötesine geçerek Palau’nun geleceği için gerçek bir duruş sergiliyor.
Sadece bir damga ile büyük ilgi çekmeyi başaran Palau Pledge, pek çok önemli basın organında haber olmuş. Aynı zamanda çevreci ve aktivistlerden takdir topladı. Bunun yanı sıra reklam dünyasının önemli ödüllerinden D&AD Awards’ Black Pencil kapsamında 8 ödül kazandı.
Künye:
Reklamveren: Palau Legacy Project
Reklam Ajansı: Host/Havas
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Seamus Higgins, Stu Turner
Yaratıcı Yönetmen: Paul Bootlis, Gustavo Vampre
Dijital Yaratıcı Yönetmen: Josh Bryer
Sanat Yönetmeni: Gustavo Vampre, Stu Alexander
Reklam Yazarı: Paul Bootlis, Daniel Fryer
Tasarım Sorumlusu: Darren Cole
Tasarımcı: Nic Adamovich
Dijital Tasarım: Dylan Reid
Tasarım: Michael Macgregor, Serlina Wong, Pip Snelling
Müşteri Yönetmeni: Alex Ball
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Maggie de Goede
Sosyal Yönetmen: Mark McKissock
Dijital Strateji: Shea Warnes
TV ve Video Kurgu: Beau Simmons
Yayın Yapımcısı: Ros Payne
Basın Yapım: Thea Clausen
Dijital Yapım: Andrew Sambell, Megan Evans
UX ve Tasarım Yönetmeni: Adam Shutler
UX: Rhys Hobbs
Uçuş Filmi / Yapım: Yukfoo
Yönetmen: ROYGBIV (Evan Viera, Tommy Wooh)
Yapım ve Yaratıcı Yönetmen: Alan Dickson
Canlandırma Yapımcı: Amy Neave
Görüntü Yönetmeni: Andy Commis
Konsept Film/ Yapım: The Pool Collective
Yönetmen: Danny Eastwood
Fotoğraf Yapım: The Pool Collective
Yönetici Yapımcı: Cameron Gray
Fotoğrafçı: Sean Izzard
Kamera Asistanı: Sarah England
National Geographic: Enric Sala
Ses: Song Zu
Ses Tasarım: Abigail Sie
Beste: Jed Kurzel
Görsel: Host/Havas