Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Köpek Balığı Derisinden İlham Alan Yakıt Tasarrufu Çözümü

Köpek Balığı Derisinden İlham Alan Yakıt Tasarrufu Çözümü

Köpek balığı derisinden ilham alınarak üretilen AeroSHARK adlı dış yüzey filmi uçaklarda yakıt tasarrufu sağlarken binlerce tonluk CO2 emisyonunun önüne geçecek.

Lufthansa Technik, BASF iş birliği ile köpek balığı derisinden ilham alarak ürettiği ve uçaklardaki sürtünmeyi azaltarak yakıt tasarrufu sağlayan AeroSHARK adlı filmin uçaklarda kullanılmaya başlanmasına ilişkin ilk onayı aldığını duyurdu. Kısa süre önce Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından sertifikalandırılan AeroSHARK, ilk kez Boeing 777 model uçaklarda kullanılacak.

Esnek ve çıkıntılı yapısıyla 500 metrekare alana kadar büyük ticari uçaklara uygulanabilecek özellikte olan film, yüksek uçuş seviyelerindeki ultraviyole radyasyonun yanı sıra büyük sıcaklık değişimlerine ve basınç farklılıklarına karşı dayanıklı. Köpek balıklarının derisini taklit eden yapışkan biyonik filmlerden oluşan AeroSHARK’ın içinden hava, köpek balığının suda hareket edişine benzer şekilde kolayca geçebiliyor. Bu yumuşak geçiş, uçak yüzeyindeki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı oluyor.

Uçakların dış yüzeylerine bir modifikasyon olarak uygulanacak olan film katmanının, uçakların havada daha az dirençle ilerlemesine olanak tanıyarak önem ölçüde enerji tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor. Yapılan test uçuşlarından elde edilen veriler ışığında AeroSHARK’ın, modeline göre değişiklik göstermekle birlikte uçaklardaki sürtünme oranını yüzde 1’den fazla azaltması bekleniyor.

Lufthansa Cargo’nun tüm Boeing 777F kargo uçağı filosunda kullanılacak olan AeroSHARK’ın 10 uçaktan oluşan bu filoda 1 yıl boyunca kullanımı 11 bin 700 ton CO2 emisyonunun önüne geçilmesini sağlayacak. Bu rakam aynı zamanda Frankfurt’tan Şangay’a gerçekleştirilecek 48 ayrı uçuşun yarattığı emisyon ile eş değer.

Görseller: Lufthansa Technik