Modası ve mutfağıyla rafine zevklerin temsilcisi Paris, Napolyon döneminden bu yana bir konuda daha kitleler için garip şekilde cazip durumda: Kamusal alanda tuvalet ihtiyacını giderme. Pek de romantik olmayan şehrin bu idrar artırıcı bir etkisini büyük bir koku sorunu takip edince 1840’lı yıllarda devreye umumi pisuvarlar giriyor.
O zamandan bu yana farklı tasarımlarla kamusal alandaki idrar kokusu sorununa çözüm getirmeye çalışan Paris yetkililerinin şimdiye kadar ürettiği en yaratıcı çözümlerden biri Fransız tasarım stüdyosu Faltazi ile birlikte hayata geçirdikleri “kaldırım pisuvarı” anlamına gelen Uritrottoir. Bu çevre dostu ekolojik açık hava pisuvarları kompost üretebiliyor. Kırmızı, yeşil ve gri versiyonları bulunan açık hava pisuvarlarının içine koku önleyici olarak saman yerleştirilmiş.
İki katmanlı bir kutu yapısına sahip olan Uritrottoir’ın yanında bir pisuvar oluğu, üstünde ise içindeki kompost ile beslenerek büyüyen çiçekler bulunuyor. 110 litrelik büyüklüğüyle yaklaşık 300 kullanım kapasitesine sahip. Yoğun ve kalabalık alanlar için tasarlanan 240 litre ve 600 kullanımlık daha büyük bir alternatifi de var. Kapasitesi tamamen dolmadan önce bir sensör vasıtasıyla sorumlu görevliyi uyararak pisuvarın boşaltılması için bildirim gönderiyor. İçindeki karışım kompost üretilen alana transfer edilerek yalnızca çiçeklerde kullanılabilen bir kompost elde ediliyor.
Faltazi, daha önce de Fransız heavy metal festivali Hellfest için kompost üretebilen saman balyası şeklinde pisuvarlar tasarlamıştı. Benzer şekilde Ecosec adlı şirket tarafından şehre yerleştirilen organik pisuvarlardan elde edilen idrar buğday tarlalarında gübre olarak kullanıldı. Ecosec ayrıca Fransa Bisiklet Turu sırasında yarışçıların geçtiği bölgelere ‘doğal pisuvar’ adını verdiği depolu tuvaletler yerleştirerek topladığı idrarı buğday üreticilerine gübre olarak sattı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: Faltazi, Vimeo, Instagram