Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerindenKolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıyacağımız serimizin ikinci bölümünde bir evin ihtiyaç duyduğu her konuda çözüm sunan yerel girişim Mutlubiev ve kurucu ortaklarından Tayga Baltacıoğlu ile birlikteyiz.
1991 yılında İstanbul’da doğan Tayga, liseyi Saint Benoit Fransız Lisesi’nde, üniversiteyi de İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde okumuş. 7 yaşımda başladığım voleybol hayatımda milli takım seviyesine kadar yükselmiş. 2014 yılının sonunda Mutlubiev‘i kurmasıyla da voleybol kariyerine veda etmiş. Temizlik, çocuk bakımı, ev işlerine yardımcı çalışanlar gibi konularda kısa dönem içinde birçok sorunla karşılaşan ve çevresindeki sorunları gözlemleyen Tayga, Mutlubiev’i iki ortağımla birlikte bu sorunlara çözüm üretmek için hayata geçirmişler. Başlarda çok ufak bir ekip ile hizmet veren Mutlubiev, ilerleyen zamanlarda aldıkları yatırımlarla güçlenip kurumsal işleyişlerini şekillendirmişler. Birkaç farklı çalışma modelini deneyip hem yerel dinamiklere hem de girişimcilik ekosistemi içindeki çalışma dünyasına uyum sağlayarak bugünkü formlarına kavuşmuşlar. Profesyonel bir ekip ile hizmet veren Mutlubiev, son 5 ayda %500 büyümüş ve radarın aldında rakiplerine kendini çok göstermeden büyümeye devam ediyor.
Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme dönemin yaşadığınız zorluklar nelerdi?
Tayga: Mutlubiev fikri aslında kişisel ihtiyaçlardan ortaya çıktı. Evimizde yıllardır çalışan yardımcının bir gün bizi bırakmasıyla girdiğimiz stresli süreç, bir aile dostumuzun kızının 37. bakıcısını kaçırması ve sonunda anneannemin evindeki Özbek çalışanın altınları çalıp ülkesine geri dönmesiyle bu konularda bir ihtiyaç olduğunu gördüm. Bunun sonucunda temizlik özelinde ilerleyerek Mutlubiev’i yarattık. Emekleme döneminde hem maddi hem manevi baya bir zorluk yaşadık. Sektörün zorluklarından dolayı stresten egzama çıkartmaya kadar vardı iş. Bizim işimizde en önemli şey insan yönetimi. Hizmeti almak isteyen kişinin istekleriyle hizmeti sağlayan kişinin kalitesini hep aynı hizada tutmak gerekiyor ki sorun çıkmasın. Bunu da ayarlayabilmek uzun sürüyor tabii ki. Emekleme döneminde yaklaşık 40 tane evi kendim temizlemişliğimde vardır.
Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?
Tayga: Aslında Mutlubiev bir insanın yaşam sürecinde atlattığı her şeyi yaşıyor. 2014 Kasım ayında hizmet vermeye başladık, 1 yıllık süreçte nereye geldik derseniz aslında daha ergenliğe bile girmiş sayılmayız. Çok değişken var, bulunduğumuz coğrafyaya uyum sağlamaya çalışıyoruz. Mutlubiev özellikle 3 büyük değişim yaşadı işleyiş yapısı konusunda. Her birinde yeni şeyler öğrendik, yeni kapılar açıldı. Sonuç olarak aldığımız yatırımla birlikte daha kurumsal ve ayakları yere basan bir şirket olduk.
Ne zamandır Kolektiflisiniz?
Tayga: Ağustos ayından beri Kolektifliyiz.
Mutlubiev’in gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?
Tayga: Bir kere networking açısından çok faydalı oldu. Yatırımcı bulmama yardımcı oldu, kafama takılan her türlü sorunu çözmek için danışabileceğin komşularının olması çok önemli.
Mutlubiev’in 2016 hedefleri neler?
Tayga: 2016 yılı sonunda mutlubiev aylık 1500-2000 arası farklı ev temizliyor olan, Türkiye’nin bir çok farklı şehirinde hizmet veren bir online temizlik platform olmayı hedefliyor. Ev temizliğinin yanı sıra farklı hizmetlerle de evlerin vazgeçilmez yardımcısı olacağız.
Türkiye’de Mutlubiev’in yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?
Tayga: Türkiye yasal açıdan iş yapılması çok zor bir ülke. Biz mutlubiev için verdiğimiz emeği Avrupa’da vermiş olsaydık şuan milyon kullanıcıya ulaşmıştık. Bunun yanı sıra Türkiye genç nüfusun çok yoğun olduğu gelişime açık bir topluluk. Güzel yapılan işlerin hakkının verildiğini gün geçtikçe daha iyi görüyoruz ve bu iştahımızı kabartıyor.
Görsel; Mutlubiev, Kolektif House