Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Moda Kariyeri

Kolektifli Komşularımız: Moda Kariyeri

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde, Türkiye’nin ilk profesyonel moda platform Moda Kariyeri ve kurucusu Aslı Özbek ile birlikteyiz.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Aslı: Ben yaklaşık 13 yıldır moda sektöründe çalışıyorum. 2004 – 2015 yılları arasında Avrupa’da yaşadım ve önemli lüks moda markalarında yönetici olarak çalıştım. İstanbul’a Ocak 2015’te döndükten sonra aslında çok büyük bir ekonomik güç olan moda sektörü ve onu besleyen moda kültürü ile ilgili çok az çevrimiçi ve güncel türkçe kaynak olduğunu farkettim. Ben kendi başarımı biraz da sürekli araştırmama borçlu olduğumu düşünüyorum o nedenle bu eksiklik kafama çok takıldı.

Farklı mecralardan bana ulaşan genç profesyoneller ve öğrencilerden gelen soruları cevaplarken tecrübemi paylaşacağım aynı zamanda bağımsız olarak yaptığım işleri de tek çatı altında toplamamı sağlayacak bir platform kurma fikrim oluştu. Bu platformda sektörden kişilerin ve ilgi duyan herkesin buluşmasını hayal ettim ve bu şekilde Ağustos 2015’te modakariyeri.com’u kurdum. Sanırım yaşadığım en büyük zorluk öncelikle siteyi yapmak ve tanıtmak ardından da içerik üretmenin gerektirdiği hıza alışmak oldu. Tüm bunları tek başıma yapmaya çalışırken bana destek olan çok kişi ile tanıştım ve deneme yanılma yöntemiyle o emekleme dönemini atlattım diyebilirim.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Aslı: Ben eğitim tasarlıyor aynı zamanda dersler de veriyorum fakat bir kitle platformu olmak çok farklı bir şey. Sitemizi blog sananlar oluyor fakat bir blogdan en büyük farkımız düzenli buluştuğumuz ve devamlı iletişim içinde olduğumuz bir kitlemiz olması. Bu nedenle benim için ilk adım kendimi ve amaçlarımı net bir şekilde anlatmak, ikinci adım da kitleye katılmak isteyen kişilerle buluşma fırsatları tasarlamak oldu. Benim için ikisi de oldukça önemliydi. İlkinde öncelikle kendim amaçlarımı netleştirdim ve sadece bunlar üzerinden iletişim kurmak için yoğun çaba sarfettim. İkinci olarak da, siteye kayıt olan üyelerimizle buluşma imkanları yarattım. Bunlar da etkinlikler ve “moda kürü” adını verdiğimiz moda buluşmaları olarak şekil aldı. Son basamak olarak da aslında içerik yaratmayı öğrenmekten bahsedebilirim. Ben tek başıma başladım ama şu anda düzenli ve özgün içerik yaratan bir ekibiz. Bize dışarıdan içerik sağlayan çok iyi yazarlarımız da var. Ne zaman ki yazılarımız farklılaştı ve hızlandı, o zaman sitenin hayat bulduğunu gördük. 2016 yılının en büyük başarısı da bu oldu diyebilirim.


Kolektifi ilk nereden duydunuz?

Aslı: İstanbul’a ilk taşındığımda evden çalışıyordum ama hiç sosyalleşemediğimi farkettim. O dönemde bir ortak çalışma alanı ararken arkadaşlarımdan Kolektif’i duydum ve hemen görüşmeye gittim.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Aslı: Kasım 2015’ten beri Kolektifliyim. Şişhane’den çalışıyorum.

Moda Kariyeri’nin gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Aslı: En büyük faydası benim kendi motivasyonumu taze tutmamda oldu. Çünkü kendim gibi zorlu süreçlerden geçen ama denemeye devam eden, sürekli yeni çözümler üretip tecrübe paylaşımı yapan kişilerle bir aradayım. Ayrıca her daim eğlence ve iş iç içe. İkinci olarak da bilmediğim birçok kavramla tanıştım ve hatırı sayılır bilgi edindim. Ben lüks perakende yönetimi tecrübesinden geliyorum, modakariyeri.com’u kurarken çok farklı alanlarda kendimi geliştirmem gerekti. Özellikle girişimcilik ekosistemi ile ilgili kolektifte tanıştığım kişilerden değerli bilgiler edindim. Kolektif gerçekten de normal şartlarda bulmak için aylarınızı harcayacağınız kişileri aynı mekanda kahve içerken tanıdığınız bir yer. Şimdi bir senenin sonunda ben de girişimlere danışmanlık veriyorum, bunlardan biri de sorumlu ve sosyal alışveriş uygulaması Satsuma.


Moda Kariyeri’nin bu yıl içinde hedefleri neler?

Aslı: 2016 yılında siteyi duyurmaya ve içeriklerimizi zenginleştirmeye öncelik verdik. Bunun yanında eğitim tasarımı ve “moda kariyeri kuluçka” adı altında girişimci mentorluğunu tam anlamıyla hizmetlerimiz arasına ekledik. 2017 yılında amacımız daha çok girişimi kuluçkamıza eklemek ve büyümelerine destek olmak, markalarla işbirliklerimizi artırmak ve sektörde bilgi kaynağı olmanın yanında istihdama daha aktif destek olabilmek. Sitemiz okuyucularının yüzde 75’i 18-34 yaş arasında ve hepsi moda sektöründe çalışan ya da çalışmak isteyen kişiler. Onların sektördeki iş imkanlarına daha kolay ulaşmasına aracı olmak hedeflerim arasında.

Türkiye’de Moda Kariyeri’nin yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Aslı: Sanırım kolaylığı yok ama Türkiye’nin yarattığı bir potansiyel var. Bu projeyi yıllardır yaşadığım İtalya’da da yapabilirdim ama öncelikle Türkiye’de bu tür bir platform olarak tekiz ve gerekliyiz. Siteyi kurduğumda moda ve kariyer sözcüklerini birlikte okuduğunuz çok az yayın vardı. Moda tarihine dair Türkçe, çevrimiçi ve ücretsiz içeriği ilk biz yarattık. Bir üniversite öğrencisi geçenlerde ödevini yazarken bulduğu tek kaynak modakariyeri.com olduğu için bana teşekkür yazısı gönderdi. Bu bizim için hem büyük bir mutluluk hem de bir avantaj. Zorluklar da çok fazla var tabii. Öncelikle siteyi kurarken Türkiye’de bu yaptığımı yapmak için çok erken olduğu lafını sıklıkla duydum. İşbirliği teklifleri yaptığımda çoğu zaman bariyerlerle karşılaşıyorum çünkü niş projelere bakış açısı oldukça temkinli ve kararlar hala takipçi sayısına göre alınıyor. Oysa ki platform olma ve Instagram odağından içerik odağına geçiş şu anda dünyanın önde gelen moda kanaat önderlerinin da takip ettiği bir yol.

Londra bazlı The Business of Fashion sitesi 2007 yılından beri var. Küreselde moda dünyasını ciddiye alan yazılar yazan ilk internet sitesiydi ve tüm profesyonellerin bir numaralı bilgi kaynağı oldu. Hala yazıları ücretsiz ve reklamsız çünkü onu destekleyen yatırımcıları ve sektör var.

Türkiye’de en büyük zorluk modanın hala iyi giyinmek veya tasarım okuyup kendi markanı yaratmak olarak algılanması. Birçok üniversite, öğrencilerinin moda sektörüne ilgi göstermediğini düşünürken, öğrencileri sitemizin sadık okurları arasına giriyor çünkü bu sektör çok renkli, dinamik ve cezbedici. Fakat sektördeki tüm mesleklerin gençler tarafından anlaşılması, şirketler tarafından da net bir şekilde anlatılması lazım. Hem ailelerin, hem şirketlerin hem de öğrencilerin sektöre karşı önyargılarının aşılması için geniş perspektiften tartışma ve paylaşım ortamı yaratılmasından yanayım. Buna bir örnek olarak tekstil mühendisi İrem Yanpar’ın sitemiz için yazdığı “Tekstil mühendisliği nedir?” yazısını verebilirim. Bu yazı okunma rekoru kırdı. Yazıyı tercih döneminde yayınladık ve onu okuduktan sonra bu bölümü seçen öğrencilerden bize mesajlar geldi. Sektörden kişiler bizi tebrik etti. Aynı zamanda yazı okurlarımız arasında tartışma ve fikir paylaşımına neden oldu. Bizim amacımızı ve zorluklara bakış açımızı anlatan çok iyi bir örnek bu.


Görsel: Moda Kariyeri