Kitlesel fonlamanın Indiegogo ile birlikte en popüler platformlarından olan Kickstarter, 6 yıldır yaratıcı fikirleri olan insanların projelerini gerçeğe dönüştürüyor. Kickstarter’ın eş-kurucularından Yancey Strickler, Web Summit 2015’teki oturumunda yola çıkış hikayelerini ve benimsedikleri ilkeleri sonuçlarını değerlendirerek paylaştı.
2009’dan bugüne kadar kar amacı güden bir şirket olarak yoluna devam eden Kickstarter’ın kırmızı çizgileri, şirketin bazı noktalarda kendini konumlandırmasını kolaylaştırmış. İdealist düşünceler üzerine kurulu yönetim biçimi nedeniyle şirket kurulduğu günden beri halka açılmayı da yatırım alarak paydaşlara hesap vermeyi de tercih etmemiş. Kendi kendilerinin patronu olarak devam ettirdikleri Kickstarter bu sayede yaratıcılığı ve özgür fikirleri destekleyebilen bir platform olarak kalabilmiş. Çünkü temelde şeffaflıkla birlikte kamusal güven de küçük ve kolektif değer yaratan platformların sahip olması gereken unvanlar arasında.
Eylül ayında kar amacı güden şirket unvanını terk ederek kamu yararına çalışan şirket unvanını taşımaya başlamıştı. Bu değişimle beraber şirket doğrudan topluluğun bir parçası haline gelerek onların yaratıcılığı daha kolay destekleyebilir özellikler kazandı.
Her büyük şirketin bir zamanlar birkaç kişiden oluşan küçük ölçekli şirketlerdi. Bunu detayı atlamadan Strickler, kendi şirket yapısını ruhunu kaybetmemiş bir şirket modeli olarak tanımlıyor. Çünkü şirketlerin büyürken, küçük ölçekte sahip oldukları duyguyu, idealleri kısaca ruhu kaybettiklerini savunuyor.
Geleneksel şirket modellerinde bir fikrin yeşererek şirkete dönüşebilmesi için kurucunun piyango kazanması ve yüklü miktardaki parayla kendi organizasyonunu yaratması gerekiyordu. Kickstarter bu modelden ayrılarak küçük ölçekli niş fikirlerin de çok sayıdaki destekçinin küçük yardımlarıyla büyük bir şirkete dönüşebildiğini vurguluyor. İdealist olduklarının bir kez daha altını çizerek tekil kültürden uzaklaşarak sanatı ve kültürü desteklediğini deklare ediyor.
Öte yandan donanım endüstrisi gibi dinamikler içerisindeki aktörlerin büyük paralar ve büyük yatırımcılarla çalışmasını anlayışla karşılayan Strickler, Kickstarter üzerinde donanım fonlamanın görece zor olduğunu fakat niş üretimlerin de bu model ile birlikte varolduğunu belirtiyor.
Teknoloji kategorisi en çok fonlanan kategori olurken en düşük başarılı fonlanma oranı da yine teknoloji kategorisine ait. Miktar ve değer olarak iki eksende incelendiği ortaya çıkan bu metrikle her kategorinin kendi dinamikleri ve mekanikleri olduğu da ortaya çıkıyor.
Başarıyı arzulayan girişimciler içinse sabırlı olmayı, idealist olmayı, girişimi satmamayı, dürüst ve güvenilir olmayı öneriyor.
Görsel; Web Summit, Anna O’hare