Kısa süre önce Fornite oyununda kendi domates çiftliğini kurarak domates üretimi ve toprak sağlığı ile ilgili bir farkındalık kampanyası başlatan Heinz, yeni kampanyasıyla ABD’de bulunan ‘ketçap dolandırıcılığı’ yapan restoranları hedef aldı. Marka, restoranlardan Heinz şişesi içine doldurulan başka markalara ait ketçaplarla ketçap sahtekarlığı yapmayı bırakmalarını istiyor.
200 bini aşkın fast-food restoranının bulunduğu ABD’de, Heinz marka ketçapları pek çok yerde görmek mümkün. Ancak her Heinz marka ketçabın tadı aynı olmayabiliyor. İşletmeler, Heinz şişelerinin içine müşterilerin aşina olduğu sosu taklit eden, daha düşük kalitede ketçap dolduruyorlar.
Tüketicilerin bazı restoranlarda yapılan ketçap sahtekârlığını video ve fotoğraflarla kayda alarak sosyal medyada paylaşmasıyla harekete geçen marka, yeni kampanyasıyla restoran sahiplerine sesleniyor. Kampanya ilhamını Snapchat’te yapılan bir paylaşımdan aldıklarını söyleyen Heinz Kuzey Amerika Pazarlama Direktörü Megan Lang, yapılan sosyal dinlemelerde bunun “gerçek ve yaygın” bir davranış olduğunun tespit edildiğini belirtiyor.
Kanadalı kreatif ajans Rethink, Publicis 57 ve Zeno iş birliğiyle hazırlanan kampanya, Heinz olmasa bile Heinz olmak zorunda” sloganıyla markanın 2009 yılından bu yana kullandığı “It has to be Heinz / Heinz olmalı” şeklindeki ana sloganına da vurgu yapıyor. Heinz ayrıca Instagram sayfasından yaptığı bir paylaşımla tüketicilere ketçap sahtekârlığı yaptığından şüphelendikleri restoranları etiketlemeleri çağrısında bulundu.
Marka, en çok etiketlenen restoranlarla iletişime geçmeyi ve nihayetinde tüketicilerin istedikleri ketçabı almalarına yardımcı olurken bu yerel restoranları da destekleyecek bir çözüm üzerinde çalışmayı planlıyor. Heinz’ın ketçap sahtekarlarını ifşa ettiği kampanyası, New York ve Chicago’da büyük ölçekli reklam panolarının yanı sıra dergi, gazete ve sosyal medya platformlarında da yayınlanmaya devam edecek.
Rakip markaların ketçaplarını Heinz’a aitmiş gibi göstermeye çalışan restoranların peşine daha önce de düşen şirket, 2000 yılına ait The Wall Street Journal’da yayınlanan bir makaleye göre görüştüğü restoranların en az yüzde 20’sinin bu sahtekarlığı yaptığını ortaya çıkarmış. “Sektörde sır değil” denilen uygulama nedeniyle tüketicilerden yıllardır çeşitli şikayetler alan Heinz, bir dönem yeniden doldurulamayan şişe geliştirerek bu durumun önüne geçmeye çalışsa da, görünen o ki başarılı olamamış.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: Heinz, Instagram