Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kentsel Tarım İçin Hidrofonik Kil Yapılar

Kentsel Tarım İçin Hidrofonik Kil Yapılar

EcoTech Lab, 3B baskı kil yapılarla kentsel tarıma yönelik sürdürülebilir bir sistem öneriyor.

İklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları yaşamda kendini göstermeye ve gıda krizi riskini insanlığa hatırlatmaya devam ediyor. Son olarak ülkemizde 36 ilde kendini gösteren ve birçok kaynağa göre ülke tarihinin en büyük zirai don felaketi olarak anılan olay, çiftçinin ve tüketicinin içini yakmakta. Peki son yıllarda sık sık yaşanan bu kuraklık, sel ve don olaylarına karşı kentteki tüketiciler ne yapabilir? Kentlerde gıda güvenliği nasıl sağlanabilir? Aslında bu sorunlar, tüm dünyanın gündeminde. Bu haberin sonunda yer verdiğim gıda ormanı ve kent bahçeleri gibi haberlere göz atarak dünyada bu konuya yönelik çözüm önerilerini öğrenebilirsiniz. Mimar Logman Arja liderliğinde yürütülen EcoTech Lab‘in ClayPonic V1 isimli projesi de bu önerilerden biri.

İklim değişikliği, toprak bozulması ve su kıtlığı sorunlarını ele almak üzere tasarlanan ve kilden 3B olarak basılan hidroponik (toprak kullanmadan su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirme) sistem; çok duyulu, sürükleyici bir deneyim yaratırken dikey bir kurulumla yerden tasarruf sağlıyor. Seramik ve 3B baskıyı birleştirerek gıdanın kendi kendine yeterliliğini destekliyor ve kentsel çiftçiliği terapötik ve eğitici bir uygulamaya dönüştürüyor.

EcoTech Lab hem üretim hem de eğitim yapılan bir alan sunuyor

Çevresel tasarım savunucusu EcoTech Lab’ın sistemi, insanları beş duyu aracılığıyla doğaya bağlamayı amaçlıyor. ClayPonic V1’in sergilendiği alanda kent sakinleri; organik seramik formların iyi hissettiren yapısıyla mediatif bir süreç yaşayabiliyor. Ayrıca ekim veya hasat yaparken yapıların dokusunu hissedebiliyor, bitki ve çiçek kokularını soluyabiliyor, suyun sakinleştirici sesini dinleyebiliyor ve tabii ki bunlarla üretilen taze ürünleri tadabiliyorlar.

Logman Arja’nın ClayPonic V1’i, sadece yiyecek üretmenin ötesinde, bir öğrenme alanı ve tarımın geleceğini tartışmak için bir platform görevi görüyor. Yenilikçi çiftçilik tekniklerinin şehirleri nasıl şekillendirebileceğini, daha dayanıklı topluluklar yaratabileceğini ve taze yiyeceklere nasıl daha kolay erişilebileceğini gösteriyor.

İlginizi çekebilecek diğer kentsel tarım haberlerimizi de aşağıda görebilirsiniz.

Kent Sakinleri İçin Gıda Ormanı

Belçika’da “Bahçe Sokaklar” Projesi 

Kullanılmayan Metro İstasyonlarını Yer Altı Çiftliklerine Dönüştürmek

Kent Merkezlerinde Dikey Tarım

Gıda Krizine Karşı Yapay Zeka ve Robot Destekli Dikey Çiftlik

Görsel: EcoTech Lab