Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kentlerin Dolaşım Sistemi

Kentlerin Dolaşım Sistemi

Andrei Kashcha tarafından geliştirilen haritalama aracı herhangi bir şehirdeki tüm yolların görselleştirilmesine imkan tanıyor.

Gerardo Cid’in 5 kıtadan 214 şehirdeki metro hatlarını birbirine bağlayarak ortaya çıkardığı proje dev bir dolaşım sistemini andırıyordu. Sasha Trubetskoy’un Antik Roma dönemi yollarını günümüzün metro hattı haritalarını andıran şekilde görselleştirmesi de benzer bir ağ sistemini farklı şekilde ele alıyordu. Şehirlerin caddelerini ve sokaklarını gösteren bir haritada aracı da metro haritalarında olduğu gibi kentin tüm ağını gözler önüne seriyor. GitHub üzerinden Andrei Kashcha (@anvaka) tarafından geliştirilen city roads isimli araç seçilen bir şehrin tüm yollarını görselleştiriyor ve kentin adeta dolaşım sistemini çıkarıyor.

Seçtiğiniz kentin sokak ağını saniyeler içinde çıkaran araç

Verileri OpenStreetMap üzerinden alan araç seçilen bölgedeki binlerce yolu indirerek bir harita ortaya çıkarıyor. Andrei Kashcha bu işlemi iyileştirmek adına 100 bin nüfusun üzerindeki 3 binden fazla şehrin dizinini oluşturarak GitHub deposunda bir önbelleğinde saklı tutuyor. Bu sayede görselleştirmenin tamamlanması daha kısa sürede gerçekleşiyor. Arama sırasında önbelleğe alınmış konumlar yer alıyorsa haritalandırma işlemi daha kısa sürede tamamlanıyor. Ana yolların ve otobanların yanı sıra küçük yürüme yolları ve yapımı süren yollarda görselleştirmelerde yer alıyor.

Açık kaynak aracından şehir seçimi yapıldıktan sonra haritalandırmayı renklerle özelleştirmek de mümkün. Arka planı ve yolların/caddelerin geçtiği ağı farklı renkler seçerek değiştirebiliyorsunuz. Koyu bir arka planda yolları kan kırmızısı renge boyadığınızda ise adeta bir insanın dolaşım sistemi gibi bir görsel meydana çıkıyor. Bu bakımdan ortaya çıkan sonuçları Jan Kriwol ve CGI sanatçısı Markos Kay tarafından tasarlanan Human After All isimli fotoğrafik seriye benzetmek mümkün.

GitHub üzerinden başka kullanıcılar Andrei Kashcha’nın aracını kullanarak şehir içi yolları üzerinden farklı çalışmalar geliştiriyor. Twitter kullanıcıları ise bu keyifli haritalandırma aracı kullanarak dünyanın farklı noktalarındaki kentlerin yol ağlarını özelleştirerek paylaşıyor. Siz de buradan istediğiniz şehrin sokak haritasını çıkarabilirsiniz.

Görsel: Twitter