Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kaybolmayı Önleyen Akıllı Ayakkabı: Sneakairs

Kaybolmayı Önleyen Akıllı Ayakkabı: Sneakairs

EasyJet havayolu şirketi, bilmediği bir yere seyahat eden herkesin yaşadığı kaybolma korkusunu ortadan kaldıran akıllı spor ayakkabı geliştirdi.

Avrupa’ya ilk kez seyahat ediyorsunuz ve tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle görmek istediğiniz yerler arasında birbirinden harika pek çok şehir merkezi var diyelim. Ancak, aylar öncesinden belirlediğiniz bu yerlere yabancı olmak sizi biraz ürkütüyor. Kaybolmak ve turist olduğunuzu herkese duyurur gibi elinizde telefonla bir sağa bir sola sonra tekrar sağa dönüp, zaten kısıtlı olan vaktinizi boşa harcamak istemiyorsunuz. Hayalini kurduğunuz şehirleri, artık akıllı telefonunuzun ekranına bakmak zorunda kalmadan ve kendinizi istemediğiniz bir sokakta bulmadan rahat rahat dolaşabileceksiniz.

İngiltere merkezli havayolu şirketi easyJet, turistlerin sık sık karşılaştığı bu problemleri çözmek istedi ve internet bağlantılı, titreşimle gideceğiniz yönü bulmanızı sağlayan bir çift spor ayakkabı tasarlamak için harekete geçti. #Sneakairs adındaki ayakkabıların tabanında birer adet titreşim sensörü bulunuyor. Cep telefonlarındaki titreşim özelliğinin, Arduino ve 3B baskı teknolojisi ile üretilen daha küçük parçalara taşınmasıyla oluşturulan titreşim, GPS konum belirleme uygulaması Google Maps (Google Haritalar) sayesinde gitmek istediğiniz yere hatasız bir şekilde ulaştırıyor. Görmeyi istediğiniz yeri easyJet mobil uygulamasından belirleyip akıllı telefonunuzu cebinize ya da çantanıza uzun bir süre bulunduğu yerden çıkarmamak için koyuyorsunuz ve yola koyuluyorsunuz.

Barcelona Street Project” kampsamında hazırlanan spor ayakkabılar, kaybolma korkusunu ve sürekli cep telefonuna bakma problemini ortadan kaldırarak rahatça dolaşmanızı sağlıyor. Sağa dönmeniz gerektiğinde ayakkabının sağ teki; sola dönmeniz gerektiğinde ise sol teki titreşimle kullanıcıyı uyarıyor. Şayet yanlış bir yere dönerseniz, ayakkabılar 2 kez titriyor. Varılmak istenen lokasyona gelindiğinde ise her iki ayakkabı da titreyerek “vardık” sinyali veriyor.

PFSK’nın raporuna göre, easyJet, #Sneakairs’ın ne zaman satılacağı konusunda henüz karar vermiş değil. Turistik ziyaretler sırasında yol bulma konusunda gözle görülür bir fark yaratabilecek olan akıllı spor ayakkabılar, turuncu renkte ve havayolu şirketinin adını taşımasıyla birlikte bazılarına itici gelebilir.

Case study videosu:

https://www.youtube.com/watch?v=Ycp16t6qr8M
Görsel: YouTube, easyJet