Bir tarafın gerçek dünyada diğer tarafın ise dijital dünyada olduğu karma gerçeklik deneyimi kullanıcıları tamamen dijital bir alana sürükleyen sanal gerçeklik deneyiminden farklı olarak objeleri sanal ortama yerleştirebiliyor. Bu pazar hala bireysel tüketiciler için oldukça masraflı olsa da kurumsal çözümler için alternatifler sağlıyor. Çin merkezli karma gözlük üreteicisi Nreal da Magic Leap One, Microsoft HoloLens, Focals gibi akıllı gözlüklerin yer aldığı pazarda pay sahibi olmak için çalışıyor.
Nreal Light hafif ve kullanışlı
Qualcomm ve LG de dahil olmak üzere küresel şirketlerle de ortaklık kuran Nreal, 2017 yılının başlarında eski Magic Leap mühendisi Xi Chu tarafından kuruldu. Şirketin karma gerçeklik gözlüğü Nreal Light, kullanıcının gözünü takip ederek veya mimiklerini izleyerek kontrol sağlamaya imkan veriyor. Magic Leap One veya Microsoft HoloLens’in aksine daha hafif ve kompakt yapısıyla dikkat çekiyor.
Nreal, işletmelerde kullanılmak üzere karma gerçeklik gözlüğünü piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl Kore’de ve Japonya’da piyasaya sürülen ürün bu ülkelerde beklenini karşılamasının ardından dünyaya açılıyor. Nreal’ın gözlükleri Kore’de Galaxy Note 20 ve LG Velvet akıllı telefonlarıyla birlikte piyasaya sunulmuştu. Nreal Light karma gerçeklik gözlüklerine sahip olanlar ürünle günde ortalama 50 dakika vakit geçiriyordu.
Xi Chu, karma gerçeklik teknolojisinin IMAX teknolojsine sahip dev bir ekranda film izlemekten evlerde mobil cihazlar üzerinden etkileşime girmeye gerecek kadar bir değişim içerisinde olduğunu söylüyor. Bu sürecin kademeli olarak ilerleyeceğinin altını çiziyor.
Nreal, iş birliklerini genişleterek küresel pazara açılıyor
Nreal Light MR gözlüklerinin bu yılın ikinci yarısında Avrupa Birliği pazarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Şirket, Vodafone ve Deutsche Telekom ile bir dizi iş birliği gerçekleştiriyor. Öte yandan Nreal’ın ABD pazarında daha rekabetçi rakipleri bulunuyor. Magic Leap, HTC’nin sanal gerçeklik gözlükleri ve belki de Apple bu şirketler arasında yer alıyor.
Yakın zamanda Nreal ile bir iş birliğini duyuran artırılmış gerçeklik destekli sanal çalışma ortamı Spatial da bu şirketler arasında yer alıyor. Daha önceden bizim de haberini yazdığımız sanal çalışma alanı sunan bu şirketin CEO’su Anand Agarawala, Nreal Light’ı insanların sokakta bile kullanabileceği bir ürün olarak görüyor.
Kamera ve sensör sayısını azaltarak üretim maliyetlerini daha uygun bir seviyeye çeken Nreal, diğer rakiplerine göre daha az yatırım almış olsa da küresel pazara açılma hamlesiyle ilerleyen dönemlerde daha fazla ses getirmeyi hedefliyor.
Görsel: YouTube, Nreal,