Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kağıt Hamurundan Gündelik Eşyalar

Kağıt Hamurundan Gündelik Eşyalar

Bernie Kaminski atık kağıt ve kartonlar kullanarak her gün karşımıza çıkabilecek eşyaları ya da yemekleri yeniden yaratıyor.

Papier-mâché (paper mache) yeniden hamur haline dönüştürülmüş kağıtlar kullanarak objeler yaratmak için kullanılan bir teknik. Atık kağıt parçaları ya da eski gazeteler kullanılarak yaratılan eserler aslında çoğumuzun çocukluğunda okullarda denemiş olduğu kâğıt hamuru çalışmalarının bir benzeri. Sürdürülebilirliğin ve ileri dönüşümün merkezde olduğu bu teknikte kağıda şekil verirken nesnelerin sağlamlığını korumak için tutkal macun ya da bant gibi yapıştırıcılar kullanılıyor.

Vincent Dassi’nin Pulp it adlı projesi kağıt hamurunun ev eşyalarını onarmada ya da yeni nesneler yaratmada ne denli etkili olabileceğini gösteriyordu. Kağıt hamurunu kullanarak günlük kullandığı nesnelerin heykellerini ve 3 boyutlu modellemelerini yapan Bernie Kaminski ise her bir eserindeki muazzam özen sayesinde bir parça kağıt ve yapıştırıcıdan neler yaratılabileceğini gösteriyor.

Kağıdın dönüşümüyle yaratıcılığın kesişimi

Bernie Kaminski, kağıt hamuruyla uğraşmaya birkaç yıl önce başlıyor. İlk olarak kızının isteği doğrultusunda bir basketbol topu yaratan sanatçı o zamandan bu yana atık kağıtlarla uğraşıyor ve akla gelebilecek her türlü gündelik malzemeyi kağıt hamurundan yeniden yaratıyor.

Kağıt hamurundan yapıldığı için gerçekliğini yitiren ve biraz da absürt gözüken her bir parça üzerindeki detaylarla izleyeni şaşırtıyor. Sanatçı, model olarak gerçek nesneleri kullanmayı tercih ediyor. Kimi zaman bir içecek kutusu, bazen bir sandviç hatta bir çift ayakkabıyı bile sadece kağıt ve yapıştırıcılar kullanılarak ortaya çıkarılabiliyor.

Sanatçının kağıt hamuru projelerine adım attığı ilk çalışması basketbol topuna baktığınızda veya ilk dönemlerde yaptığı hamburger ile son zamanlarda yaptığı hamburgeri karşılaştırdığımızda süreç içerisinde kendini nasıl geliştirdiğini görmek de mümkün.

Bernie Kaminski için kağıt hamuru ile uğraşmak dinlendirici bir eğlence

Genel olarak her konu ile ilgilendiğini belirten ve eserlerinde herhangi bir sınırlama yapmayan Bernie Kaminski, bugüne kadar kendisini en çok uğraştıran eserin adidas Stan Smith ayakkabısındaki bağcıkların olduğunu paylaşıyor. Bernie, kağıt hamurunu istediği şekle sokmak ve bağcıkları yaratmak için birkaç kez deneme yapması gerektiğini söylüyor.

bernie kaminski

Kağıdın, kartonun ve bantın ana malzemeler olduğu bu yaratım sürecinde her bir eseri ortaya çıkarmak tahmin edileceği üzere oldukça vakit alıyor. Nostaljik bir uğraş olarak tanımlayabileceğimiz kağıt hamuru çalışmalarında Bernie, kendi hayatında deneyimlediği her anıyı unutulmaz birer sanat eserine dönüştürüyor. Bazen amaç sadece kendini denemek ve yapılması zor nesnelerin kağıt hamurundan bir benzerini yaratmak. Hindinin ön planda olduğu bir Şükran Günü yemeği, ilaçlar sabunlar ve diğer kişisel bakım ürünleriyle dolu bir banyo dolabı ya da birçok kırtasiye malzemesiyle dolu bir çekmece yapımı daha uzun süren ve detaylarıyla büyüleyen işler arasında.

Bernie Kaminski’nin kağıt hamurunundan yarattığı işlere göz atmak için Instagram hesabına bakabilirsiniz.

 Görsel: Instagram