CachéIstanbul, Anadolu kadınlarının el dokuması modern Türk kilimlerini, halılarını ve daha fazlasını çağdaş yaklaşımlarla günümüz kullanıcısına ulaştırıyor. Bu engin kültürel miras giysilerde, aksesuarlarda ve hatta kaykaylarda yaşamaya devam ediyor. “Peki bu binlerce yıllık geleneğin içinde, günümüze taşınmaması gereken aksaklıklar yok mu?” diye sorguladığınızda ise önünüzde bambaşka bir tablo beliriyor. Toplumsal cinsiyet rolleri açısından sorunları olan bir tablo bu. Rafineri ve CachéIstanbul iş birliğiyle gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi The Symbols of Change bu tabloya dikkat çekiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Türk kilimlerinde gizlenmiş ataerkil sembollere ufak değişikliklerle yeni anlamlar kazandırıldı
“Anadolu kilimlerinin sembolleri, dokuyucu kadınların duygularını, isteklerini ve amaçlarını yansıtıyor. Ancak kadınların yıllar boyunca ev hayatına hapsedilmesi yüzünden, pek çok sembolün anlamı evlenmek ve çocuk yetiştirmekten öteye gidemedi. Günümüzde kadınların eşitlik mücadelesi, düzeni değiştiriyor. Biz de kadınların iç dünyasını yansıtan kilim sembollerini aynı şekilde değiştirdik. Türk kilimlerinde gizlenmiş ataerkil sembolleri bulduk ve yaptığımız ufak değişikliklerle onlara farklı anlamlar yükledik.” şeklinde açıklıyorlar projeyi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Örneğin; “sandık” (çeyiz) sembolü, küçük eklemelerle “kep” (eğitim) sembolüne, eş bulma isteği anlamına gelen “saç bağı” sembolü ters çevrilerek liderlik anlamına gelen “taç” sembolüne dönüştürülmüş. Doğurganlığı temsil eden “eli belinde” figürü ise kolları havaya kaldırılarak “dimdik ayakta” sembolüne dönüştürülmüş.
El emeği göz nuru işler üreten dokumacı kadınlarla belgesel havasında yapılan çekimler projeyi çok iyi anlatıyor. Çalışan kadınlar olarak bizzat değişimi onlardan dinliyorsunuz. Motifler; insanların yaşamlarına göre, hayat hikayelerine göre günceller kendilerini” diyorlar.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Rafineri