Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Joe Pease’in Absürt ve Tekinsiz Video Evreni

Joe Pease’in Absürt ve Tekinsiz Video Evreni

Video sanatçısı Joe Pease, izleyicinin bilinçaltına dokunan, aynı anda hem korku hem de ilgi uyandıran işler üretiyor.

Joe Pease, Avustralya’da doğup büyümüş ve şu anda Güney Kaliforniya’da yaşayan, kendi kendini yetişmiş bir sanatçı. İnsan deneyiminin ürkütücü bir şekilde absürt ve tanıdık gerçekliğini yakalayan video sanatı işleriyle tanınıyor.

Resmi bir sanat eğitimi olmamasına rağmen doğa, mimari ve kentsel manzara öğelerini eserlerinde harmanlamak konusunda tartışmasız bir yetenek. Genellikle cesur renkleri, karmaşık desenleri ve tekrar eden öğeleri kullanarak izleyicide farklı hisler uyandırıyor. Sanatçı çalışmalarında, kabustan farksız bir gerçeklikle tuhaflığın harika bir birleşimini ortaya koyuyor. İzleyiciyi istem dışı olarak bu eşsiz dünyanın içime çekmeyi başarıyor.

Eserlerinde film yapımı tekniklerini kullanıyor

En dikkat çekici işlerinden biri, “Everything is Temporary |.” başlıklı eseri. Bu video işinde, muhtemelen yeşil ekran tekniğiyle çekilmiş takım elbiseli bir adamı, farklı sahnelerin ya da anların içine yerleştirilmiş şekilde görüyoruz.  Ortam/yer ne kadar değişirse değişsin, bu adam o sahnenin tam bir parçası olamıyor. Çevresinde olup bitene hiçbir özel tepki vermiyor, hiçbir yere de tam olarak ait değilmiş gibi görünüyor, Öte yandan çevresini sarmalayan dünya da geçiciliği hissettiriyor. Büyük resimde, hem adam hem dış dünya izleyicide boşluk, hiçlik, yalnızlık ve gelip geçicilik hissini pekiştiriyor.

Joe’nun sanatı, dünya hakkındaki derin merakını ve insan psikolojisinin gizemlerini keşfetme isteğini yansıtıyor. İzleyicinin bilinçaltına dokunan, hem korku hem de hayranlık uyandıran eserler üretiyor.

Diğer işlerinden bazılarını da aşağıda sıraladım. Daha fazlası için Joe Pease’in Twitter’ını ve Instagram’ını takip edebilirsiniz. Ayrıca sanatçının küresel bir galeri ve yayınevi Art of This Millenium üzerinden de sanatçının işlerini inceleyebilirsiniz.

Görsel: Joe Pease