Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İstanbul’u Tabeladan Okumak

İstanbul’u Tabeladan Okumak

Garanti Galeri, 26 Haziran – 21 Temmuz 2007 tarihleri arasında, İstanbul’u Tabeladan Okumak adlı sergiye ev sahipliği yapacak. Sergide, genel programından yazı karakterine dek özgün bir konseptle yenilenen cadde ve sokak tabelalarıyla, kapı numarası tabelalarının tasarım çalışması yer alıyor. Kentin temel bildirişim öğeleri olan tabelalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine, Bülent Erkmen ve Aykut Köksal’ın belirlediği tasarım konseptiyle yeniden biçimlendirildi, bütünsel bir sistem oluşturmak üzere tüm kent için programlandı ve yer bilgisinden mekânsal örgütlenme bilgisine ulaşan okuma çizgisini taşıyacak biçimde yeni bir kapsamla tanımlandı. Böylece her tabela bütün içindeki yerine ilişkin bilgi vermeyen bağımsız bir öğe olarak değil, sistem oluşturan bir bütünün parçası olarak ele alındı. Kentin tabelalarını bir gösterge sistemi olarak tanımlayan bu konsept İstanbul’un tabelalarını, zaman içinde kentin kimlik verici öğelerinden biri kılacak.

İstanbul’un belirli ilçelerinde uygulanmaya başlayan, kısa bir süre sonra kentin tüm cadde ve sokaklarında görülecek olan yeni bildirişim öğelerinin sergilenmesi, kentlinin hem yeni tabela sistemiyle tanışmasını, hem de “tabela”yı bir tasarım nesnesi olarak tanımasını sağlayacak.

Sergide genel tasarım konseptinden özgün yazı tasarımına, grafik düzen kararlarından endüstriyel tasarım kararlarına ulaşan bir bağlamda bildirişim öğeleri tanıtılıyor ve uygulamanın gerçekleştiği yerlerden fotoğraflar sunuluyor. Ayrıca İstanbul’un bütününe ilişkin geliştirilen sistem tüm ilçeleri içerecek bir biçimde ilk kez kamuya aktarılıyor.