Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İşitme Engelliler İçin Konuşmaları Alt Yazıya Çeviren Gözlük

İşitme Engelliler İçin Konuşmaları Alt Yazıya Çeviren Gözlük

"AirCaps", işitme sorunları yaşayan kullanıcılara gerçek zamanlı alt yazı sağlıyor.

AirCaps, aralarında Cornell Üniversitesi bilgisayar bilimi öğrencisi Nirbhay Narang’ın da bulunduğu çeşitli üniversitelerden mühendis ve tasarımcılardan oluşan bir ekip tarafından geliştirildi. Gözlük, şu anda aynı adı taşıyan şirket AirCaps aracılığıyla ticari olarak ABD piyasayasında. Geleneksel kalın çerçeveli gözlükler gibi görünen bu araç, Bluetooth aracılığıyla kullanıcının Phone’undaki bir uygulamaya bağlanıyor. Ekip şu anda bir Android uygulaması sunmak için de çalışıyor.

Telefonun mikrofonu, kullanıcıya yakın konumda bulunan seçili kişinin sesini alırken, yapay zeka tabanlı algoritması, bu kişinin konuşmalarını metne dönüştürüyor. Bu metin, hem kullanıcının okuyabileceği şekilde lenslerin iç kısmına yansıtılıyor hem de telefonun ekranında görüntüleniyor.

Teknik terimler veya argo sözcükler, gözlük tarafından tanınacak konuşmalar arasına eklenebiliyor

Şirketin açıklamalarına göre uygulama şu anda İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Çince, Almanca ve Portekizce dillerini tanıyor. Şu anda sözlüğünde bulunmayan teknik terimler, argo veya diğer kelimeler kullanıcılar tarafından manuel olarak eklenebiliyor.

AirCaps gözlükleri şu anda yalnızca ABD’li alıcılara şirketin internet sitesi üzerinden sunuluyor. Planlanan perakende satış fiyatından 100 dolar daha düşük olan 699 dolarlık bir tanıtım fiyatıyla piyasaya sürülmüş. Gözlüğe uygun reçeteli/numaralı camlar 150 dolar ek ücretle edinilebiliyor.  Altı ila sekiz hafta içinde kullanıcıya gönderiliyor.

Alıcılar, sınırsız saat süresince konuşma tanıma olanağından yararlanmalarına olanak tanıyan 49 dolar tutarındaki aylık planı tercih edebiliyor veya esnek bir plan için saat başına 2 dolar ödeyebiliyor.

İşin en çok irdelenmesi gereken kısmı da bu tür harika teknolojilerin edinilmesi için devletin devreye girmemesi. Engelli bireylerin yaşamı zaten zorken bu tür harika gereçlerin devlet yardımıyla kişiye kazandırılması gerekmez mi? Kişinin tamamen kendi kaderiyle baş başa bırakılması kapitalizmin utanç verici etkilerinden biri. Siz ne dersiniz?

AirCAps kurucu ortağı Nirbhay Narang

Okuma gözlüğü havasındaki AirCaps’in yanı sıra, güneş gözlüğü görünümlü XRAI Glass da aynı yaklaşımla işitme engelli kullanıcıların yaşamını kolaylaştırıyor. XRAI Glass’la ilgili haberimizi aşağıda görebilirsiniz.

Hayata Alt Yazı Ekleyen Gözlükler

Görsel: AirCaps