İngiliz film yapımcısı Daniel McKee, son on yılda karanlık ağa (dark web) sızan binlerce gerçek şifreyi görselleştirerek Password123 isimli kısa bir filmde topladı. Bu film başlıkta da belirttiğim üzere bir müzik videosu. HOWE’un “Alone” isimli teklisi için yaratılmış. McKee filmin yapımında metinden görüntü oluşturan yapay zeka programı DALL-E 2’yu kullanmış.
“Password123, 2021’deki Facebook ve 2019’daki Collection #1 olayı da dahil olmak üzere, son on yılın en kötü şöhretli veri ihlalleri sırasında karanlık ağa sızdırılan gerçek şifreleri görselleştiriyor. Bu gizli ifadeleri her gün bilgisayarlarla paylaşıyoruz ve zihnimizde de özel bir yer tutuyorlar. Bir yapay zekanın onları nasıl görüntüye dönüştüreceğini görmek istedim.” diyor Daniel McKee.
Password123, kullanıcı alışkanlıklarına dair ilginç bir bakış açısı sunuyor
McKee’ye göre film, kullanıcı alışkanlıklarına dair nadir görülen bir bakış açısı sunuyor ve basitten karmaşığa en çok başvurulan klavye kalıplarını ortaya koyuyor. Sevdiklerinin, evcil hayvanların, unutulmaz tarihlerin, spor takımlarının ve yerlerin adları en sık kullanılanlar arasında. Karmaşık gibi görünen şifrelerin (harf ve sayı dizilerinden oluşan) ise çoğunlukla yazıcıların yan tarafına yazılan seri kodlar olduğu ortaya çıkmış.
Daniel McKee film için 847.223.403 şifre içeren 32 GB’lık bir dosyadan faydalanmış. Kullanıcıların gizliliğini korumak için tam adlar, adresler ve e-postalar gibi kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler kaldırılmış.
McKee’nin filmi, veri ihlallerinin giderek yaygınlaştığı bir çağda sağlam parola güvenliğinin önemini hatırlatıyor. Parola güvenliği hakkında daha fazla bilgi almak ve bilgilerinizin geçmişteki bir veri ihlalinde ele geçirilip geçirilmediğini şuradan kontrol edebilirsiniz.
Görsel: Vimeo