Dünyanın en çok kullanılan sosyal ağlarından ve anı, fotoğrafla bütünleştiren Instagram’ın ilk çalışanının bir topluluk yöneticisi olduğunu biliyor muydunuz? Instagram kurucularından Mike Krieger hikayelerinin en başından başlayarak yapay zekayı ne şekilde kullandıklarını adım adım anlattı.
Krieger’ın konuşmasından alacağımız temel mesaj meselenin yapay zeka ile editöryel işleyişin mükemmel birlikteliğe ulaşmasına dair olmasıydı. Burada mükemmel birliktelik kullanıcı için en kullanışlı deneyimi edinebilecek şekilde ağı optimize edebilmeyi temsil ediyor.
Hikayelerinin en başına geri dönersek; Josh adlı ilk çalışanlarının yönettiği topluluk 25 bin civarında yola çıktı. Bir mühendis, proje yöneticisi veya tasarımcı almak yeine ilk çalışan olarak Josh’ı işe almalarının nedenini Instagram’ın temelde etkileşim yaratan bir topluluk olmasını istemeleriyle açıkladı.
Daha sonradan da birbirlerine bağlı bir topluluğun en önemli etmeninin kişilerin takip ettiklerinin kalitesiyle ilgili olduğunu kavramalarıyla Instagram ekibi yapay zeka ile editöryel işleyişi dengelemeye çalışarak bir dizi deneye başladı.
Yapay zekayla giriştikleri ilk özellik takipçi önermeye dayalı ‘suggested users’ olurken, bunu ‘who to follow’, Facebook arkadaşlarını takip etme seçeneği, popüler sayfalar gibileri takip etti. Popüler sayfalarla birlikte keşfetme görevi gören sayfa Instagram’da paylaşılanları fazlasıyla standartlaştırınca aldığı tepkiler üzerine ekip biraz nefes aldı.
2013’ün sonundan itibarense keşfetme seçeneğini iyileştirmeye a/b testleri ile başlayıp tavsiye edilen kişinin beğendiği ve ülkenizde beğenilen fotoğrafları göstererek %10 gelişme gösterdi. Bunu takip ettiğin kişinin beğendiği fotoğrafları göstermek ve devamında da beğendiğin fotoğrafı paylaşan hesabın beğenilerini göstermek gibi daha karmaşık becerilerle takip ederek gelişmesini 5 ila 7 katına çıkardı.
Kullanıcıların ilgilendikleri konulara göre paylaşımları sınırlamak söz konusu olunca ise onları biyografilerinde yazan anahtar kelimeler üzerinden analiz yapmaya başladılar. Bu da moda seven birine Vogue’ın paylaşımlarını önermek gibi sonuçları meydana getirdi.
En son edindikleri çıkarım ise kişilerin en fazla Cadılar Bayramı, Sevgililer Günü, Şükran Günü ve Yılbaşı zamanında fotoğraf paylaşmaları oldu. Bu da Instagram’ı editöryel işleyişe tabi tutulmuş paylaşımlardan oluşan ilk video kanalını Cadılar Bayramı’nda çıkarmasına sebep oldu. Krieger ‘live curator’ denilen bu özelliği şimdiye kadarki en iyi yapay zeka işi olduklarını belirtiyor. Saf yapay zekanın kişileri ve hikayeleri organize etme konusunda ise işe yaramadığını hatırlatıyor.
Görseller: Web Summit Canlı Yayın