İnsanlık kaosu seviyor. Dünyanın en sakin insanı bile olsanız, 8 milyar insanın sakinliği bu sefer gözünüze batmaya başlardı. Boşuna bize dair yazılmış tüm büyük hikayeler tragedya değil. İnsanlar dramı, kaosu ve iniş çıkışları seviyorlar. Hem de tahmin ettiğimizden daha çok seviyorlar. Yazılı tarihe baktığımızda zaten, hatta sözlü tarihi dahi katabiliriz bu çizelgeye, uzun bir dönem süren mutluluk ve refah neredeyse yok denecek kadar az. Torinolu animasyoncu Roberto Biadi de son animasyonu “H.”de, bizlere bu kaosu anlatmak istemiş, çok güzel bir görsel dil kullanarak açıklamış.
H. animasyon kısası; izlerken sadece size bir hikaye göstermiyor, kullanılan animasyon tarzı ve çizgilerin akışkanlığında hikayede kaybolmanızı sağlıyor. Savaşın yaşattığı bütün kaotik duyguları yaşıyorsunuz izlerken. Bizlere tekerrür eden bir zamanda sürekli aynı şeyleri yaşadığımızı hissettiriyor H. İnsanlar olarak döngümüzü nasıl da kıramadığımızı gösteriyor. Roberto Biadi bazen geleceğe koşsak da geçmişin aynı şekilde bizimle devam ettiğini düşünüyor. Animasyonunda da bizlere bunları aktarmaya çabalıyor.
Bu “H.” de Neyin H’si? Hate’in mi? Hell’in mi? Hitler’in mi?
Roberto Biadi, hiç kimsenin bütün bir makaleyi okumadığı ya da bir filmin tamamını görmediği günümüzde, her bir kareye çok fazla görsel veri koymayı amaçladı. Sanatçı, insanlara bir kareyi tekrar göstermenin zor olacağını düşündüğünden bu yolu tercih etmiş. Her bir eklediği görsel veri ayrıca animasyonunun bütünün de daha akıcı olmasını sağlıyor. Sanki yüksekte tuttuğunuz bir sürahiden bardağa su döküyorsunuz. İşte filmin geçişleri de bu bahsettiğim akış gibi çok yalın ve hayattan. Sanatçı ayrıca bir karede birden fazla detay vererek günlük hayatta ıskaladığımız anlara da gönderme yapıyor. Böylece animasyon günlük hayatımızın kaotikliğini daha vurguluyor.
H. animasyon kısasının müziklerini ses tasarımcısı Enrico Ascoli düzenlemiş, filmin animasyon yapım aşamasında da Daniele Laplaca destek olmuş Roberto Biadi’ye. İtalya yapımı 2 dakikalık animasyon H. sizleri kısa bir kaos özetine davet ediyor. Bu arada not düşelim, animasyon yetişkin içeriği diye geçtiğinden NSFW (Not Safe For Work) etiketli.
Görsel: Vimeo