Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İki Şehri Bağlayan Portal

İki Şehri Bağlayan Portal

Vilnius ile Lublin kentlerini gerçek zamanlı olarak birbirine bağlayan sanal portal, kısıtlamaların olduğu pandemide farklı noktalardaki insanların bir araya gelmesine imkan tanıyor.

Pandemi pek çok kısıtlamayı hayatımızın merkezine soktu ve bu yasakların çoğu hala birçok ülkede geçerliliğini koruyor. Seyahat kısıtlamaları devam ederken dışarı çıkıp yeni insanlarla tanışmak eski zamanlara göre artık daha zor. Bu durumun ortaya çıkardığı sonuçlardan doğan ve iki şehri gerçek zamanlı olarak birbirine bağlayan bir portal da hem tasarım açısından hem de fikir açısından bilim-kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünüyor.

Bir başka kente açılan sanal kapı

Litvanya’nın başkenti Vilnius ile Polonya’daki Lublin şehirlerini sanal bir portal üzerinden birbirine bağlayan A Bridge to the United Planet projesi, farklı kültürlerden insanları bir araya getirirken aynı zamanda birlik duygusunu yeniden yeşertmeyi amaçlıyor.

Bu kapı tabii ki iki şehir arasında fiziksel bir geçiş sağlamıyor. Şehirlerin merkezinde konumlandırılan LED aydınlatmalı minimalist yerleştirmeler ve onların üzerindeki kameralarla birlikte iki şehir arasında anlık iletişime imkan tanıyor. Vilnius Gediminas Teknik Üniversitesi’ndeki Yaratıcılık ve Yenilik Merkezi’ndeki mühendisler tarafından tasarlanan dairesel sembollerin planlama süreci, yapımı ve projenin organize edilmesiyle birlikte 5 yıl sürüyor. İşin final haline gelmesi ve yerleştirmelerin kurulmasının pandemiye denk gelmesi ise projenin hikayesine değer katan güzel bir gelişme oluyor.

Aralarında yaklaşık 600 kilometre olmasına rağmen bu iki şehir arasında kurulan sanal bir köprü sayesinde, insanların pandemi döneminde hissettikleri olumsuz duygular ve yaşananlar bir tarafa diğer şehirde yaşananları deneyimleme, oradaki insanlarla anlık olarak görüşmek mümkün oluyor.

Küresel birik duygusunu geliştirmeyi, pandemi dönemindeki yalnızlığı, seyahat kısıtlamalarının getirdiği durgunluğu gidermeyi hedefleyen bu sanal kapı, her iki şehirde de halkın merak ettiği farklı şeylerin olduğunu gösteriyor. Projeyi başlatan Vilnius merkezli Benediktas Gylys Vakfı’nın başkanı Benediktas Gylys, portalın önyargıları yıkmak, geçmişe ait anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için estetik bir seçenek olduğunu düşünüyor. Farklı şehirlerin kültürlerini pandeminin etkisinde olduğumuz böylesine bir dönemde uzaktan da olsa deneyimlemek, iki şehir arasında güçlü bağlar kurmak için fırsat yarattığına değiniyor.

Projenin internet sitesinde bundan sonra Vilnius ile bağlantıya geçecek iki şehir de belirlenmiş durumunda. İzlanda’nın Reykjavik ve İngiltere’nin Londra kentleri sanal kapı ile Vilnius’a bağlanacak ancak tarihleri henüz kesinleşmiş değil.

portal portal

Görsel: Instagram, YouTube, Go Vilnius, Vilnius Tech