Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hüzün Kovan GIF’ler

Hüzün Kovan GIF’ler

İsveç Kilisesi ve çizer Stina Löfgren, acı ve kederle başa çıkmak için 11 maddelik bir ipucu seti hazırladı.

Parmağımız kesildiğinde ya da düştüğümüzde ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Önce yarayı dezenfekte ederiz, ardından ilk yardım kitinde bulabileceğimiz bir yara bandı ya da bandajla o bölgeyi iyileşmesi için örteriz. Peki ya kalbimiz kırıldığında ne yapacağımızın kalıplaşmış bir davranışı var mıdır? Ya da çok sevdiğimiz birini günün birinde bir daha göremeyecek oluşumuzun?

Herkesin kalp kırıklıklarına ilacı farklıdır fakat kalbimizi kıran, bizi üzen konu başlıkları benzer olabilir. Bu yılın başlarında İsveç’te, İsveç Kilisesi, 2000 şirketin katıldığı bir ankette katılımcılara onları en çok üzen konuları sordu. Çalışanların en çok verdiği cevapsa bir yakınlarını kaybetmek ya da boşanmaktı. Bu cevap üzerine İsveç Kilisesi, Azizler Anma Günü’nde çizer Stine Löfren ile birlikte First Aid Kit for Sorrow (Keder için İlk Yardım Seti) isimli bir çalışma yayınladı.

Üzüntüler Paylaştıkça Azalır

Svenska Kyrkan olarak da bilinen İsveç kilisesi insanların üzülürken yalnız kalmaması gerektiğine inanıyor. Bu nedenle yas tutan ya da kalp kırıklığı yaşayan insanlara yalnız olmadıklarını göstermek istemişler. Belki onların bu süreçlerini iyileştirmelerine fiziksel bir yardımda bulunamıyorlar ama bu acıyı paylaşarak katlanılabilir kılıyorlardır.

Stina Löfgren’in resmettiği ipuçlarının her biri yas ve kalp kırıklıkları ile ilgili araştırma ve toplantı sonucu oluşturulmuş. Kederin kişiye has ve benzersiz oluşu ile kederi uygulamaya dökmek için mutlak gerçek ve talimatlarının olmayışı onları yıldırmamış. Hassas bir konu olduğundan, Svenska Kyrkan ve çizer Stine Löfren 11 adet konu başlığı seçmiş. “İletişim kurmanın sorumluluğunu al”, “Sessizliğini Boz”, “İlgi Göster” gibi konu başlıkları yaratıp bunların altında kişilere ipuçları verip basit çizimlerle de konuyu pekiştirmişler.

Keder ve yas gibi duygular adını anmak dahi istemesek bile hayatımızın yer yer parçası. Bunu biliyoruz fakat yaşamadıkça onunla nasıl yüzleşeceğimiz sonsuza uzanan bir deniz oluyor önümüzde. Bir nebze olsun ipuçlarını okumak isterseniz, çizer Stina Löfgren ve İsveç Kilisesi’nin birlikte çalıştığı tüm keder saran ipuçlarına sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Görsel: Svenska Kyrkan