Youth Republic Chief Strategy Officer Özge Soykan, ‘Markalar Gençlik Kültürü İçinde Seslerini Nasıl Bulabilirler?’ isimli konuşmasına yaşlılık olgusunun değiştiğinden bahsederek başladı. Gençliğin zihin durumuna göre değiştiğini söyleyen Soykan, sunuma izlemeye gelenlere Ulan İstanbul adlı diziden Yanarım adlı şarkıyı dinleterek bizlere bu şarkının Türkiye’de sevilip sevilmediğini tahmin etmemizi istedi. Yanarım, Türkiye’deki gençler tarafından oldukça tutulan ve pek çok kişinin kendince yorumladığı bir şarkı. Bilmeyenler için gelsin:
Soykan, gençlerle çalışmanın, genç kitleye hitap etmenin rengarenk bir şey olduğunu söylüyor. Gençlerin hayatlarının sadece Lady Gaga, Rihanna gibi kültürlerle ilgilenmediklerini, gençlere esneklikle yaklaşmak gerektiğini söyledi.
Eski dönemlerde toplumlarda medya da dahil olmak üzere yaşlı insanlara çok saygı duyulduğunu anlatan Özge Hanım, değişen dönemde gençlere çok değer verildiğini ve dünyanın gençlerin ne istediğini anlamakla ilgili bir obsesyonu olduğunu belirtti.
8-12 yaş arasındaki insanların girdiği grup olan Tweenler’in çevrim içi bir dünyaya doğduklarını, adaptasyon yeteneklerinin oldukça güçlü olduğunu anlattı. 8-12 yaş arasındaki çocukların kişisel zevklerinin bu yaşlarda geliştiğini anlatan Soykan Justice‘yi örnek verdi. Justice içerisinde Spa’nın bile satıldığı bilgisini verdi.
Silly Bandz bir diğer örnek. Yetişkin insanların da Tweens kültüründen esinlenebildiğine başarılı bir örnek sunuyor.
13-19 yaş grubundaki gençler için ise paranın öneminin fazlalaştığını anlatıyor. Forever 21 buna bir örnek. Hızlı moda ile alakalı olan Forever 21 moda alışverişinin kurallarını değiştiriyor. Sınırlı sayıda ürün deneyimi yaşatan marka her hafta koleksiyonunu değiştirmiş. İletişimini yaptıkları ürünlerin hikayelerini de başarılı bir şekilde kurguluyorlar.
20-26 yaş arasındaki genç yetişkinlerin diğer gruplardan en büyük farkı onların kendilerini markalarla tanımlamaya çalışmamaları. Bu yaş grubu kendilerini yansıtmak için markaları kullanıyorlar. Kendi değerleriyle aynı çizgide olan marka arayışındaki yetişkin gençler için en iyi örneklerden biri Converse. Stil ve tasarım konusunda başarılı olan marka, ‘havalı’ olmak faktörünü artırabiliyor.
Belli segmentlerin içindeki gençler aynı zamanda birbirlerinden farklılaşıyorlar. Tüketim alışkanlıklarına göre en önemli dört gençlik kabilesi ise şöyle:
New Trendsetters-Techies: Eğlenmeyi, yaratıcılığı seviyorlar. Teknolojiye ışık tutuyorlar. Fikir liderleri haline gelmiş durumdalar.
Conformists-Preppies: Bakımlı, havalı, popüler olan insanlar. Sosyal medyada oldukça aktifler. Bu çocuklar sektör için megafon anlamı da taşıyor. Bir virüs yaymak istenirse bu insanlardan başlanabilir.
Early Adopters-Alternatives: Büyüyen bir segment. Bu insanların gezegene, canlılara karşı sevgileri var. Sıcakkanlı olan bu gençler farklı insanlarla iletişime kurmaya açıklar. Niş bir şeyi kaçırmaktan korkarlar. Gündem olaylarını kaçırmaktan hoşlanmazlar.
Cool Makers- Independents: Bağımsız tiplerdir. Toplumun, eğitim sisteminin aşılamaya çalıştığı her şeyin dışına çıkarlar. Onlar için önemli olan arayış süreci ve deneyimlerdir. Keşfetmeye çok önem verirler.
Kendilerine daima yaratıcılıklarını gösterebilecekleri mecra arayışında olan gençlere hitap eden birkaç proje ve insan ise şöyle:
Genç kitleyi şaşırtmasıyla başarılı sayılabilecek bir örnek Game of Thrones dizisinin Red Wedding bölümünde gizli. Aşağıdaki videoda insanların tepkilerini görebilirsiniz.
Orange Gold ise kültürel zeka göstererek gençlere “ben de sinemayı seviyorum” hissini verdi. Eğlenceli ve kaliteli içerikli spotlar üreten Orange Gold 6-7 senedir yerini koruyor.
DJ/Yapımcı Kaan Düzarat, analog kültürden gelen, ardından SoundCloud‘a girerek analog-dijital geçişle gündemde kalmayı başarabilen, gençlerin sevdiği bir isim.
Minions dünyada tek. Öyle çok sevildi ki insanlar üzerinde Minions olan eşyalara sahip olmak istediler.
Macklemore ve Ryan ise eşcinsel hakları gibi konularda yaptıkları şarkılarla gençlerin destekleyip çok sevdikleri başka isimler.
Sunumun tamamını aşağıda inceleyebilirsiniz:
Görsel kaynağı: Bigumigu