Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Herkesin Evde Pişirip Giyebileceği Vegan Terlik

Herkesin Evde Pişirip Giyebileceği Vegan Terlik

Mantar ve yosundan yapılan bu terlik; evde kişinin kendi kendine üretebileceği, biyolojik olarak parçalanabilen vegan bir tasarım.

Giestas, ayakkabı tasarımında biyoplastik deneylere olanak tanıyan ve herkesi evde biyolojik olarak parçalanabilen eşyalar yaratmaya teşvik eden bir koleksiyon olan Baking Vegan Slippers’ı tanıttı. Yosun bazlı vegan içerikleri ve günlük mutfak gereçlerini kullanan Giestas, ev eşyalarının petrol bazlı plastiklere nasıl sürdürülebilir bir alternatif olabileceğini herkesin deneyimlemesini amaçlıyor.

Tasarım, ayakkabının üst kısmı için yosundan türetilmiş bir kıvam koyulaştırıcı olan aljinatı içeriyor, Safran ve siyah çay ile renklendirilmiş. Taban ise yosun bazlı bir jelatin ikamesi olan agar ile bağlanmış öğütülmüş mantardan yapılmış.  Mantar şişe kapakları ve kullanılmış çay yaprakları gibi yeniden kullanılan malzemeler, gıdada kullanılabilir bileşenlerin fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltma potansiyelini gözler önüne seriyor ve kullanıcıların mutfaklarını bir ayakkabı fabrikasına dönüştürmesine olanak tanıyor.

Yemek tarifi gibi terlik yapım kılavuzu

Proje, biyoplastiklerin herhangi bir mutfakta özel aletler olmadan nasıl keşfedilebileceğini vurgulayarak erişilebilirliği öne çıkarıyor. Giestas’ın meşe ağacı kabuğundan elde edilen sürdürülebilir bir malzeme olan mantarı, safran ve çay yaprakları gibi yaygın kiler ürünlerini kullanması, biyolojik olarak parçalanabilen bileşenlerin çok yönlülüğüne dikkat çekiyor. Terliklerin tabanları, tasarımcının/kullanıcının ayak şekline uyacak şekilde üretiliyor ve ayakkabıya kişiselleştirilebilir bir yaklaşım sunuyor. Her katılımcı, tarifi/kılavuzu takip ederek kişiye özel tasarımlar oluşturabiliyor.

Portekizli tasarımcı, bir dizi eğitici YouTube videosu aracılığıyla izleyicilere, malzemelerin karıştırılmasından nihai ürünün şekillendirilmesine kadar her adımında rehberlik ediyor. Tarif deneyi teşvik ediyor, katılımcıların çoğu evde zaten bulunan malzemeleri ve mutfak aletlerini kullanmalarına olanak tanıyor ve sürdürülebilir tasarımı herkes için ulaşılabilir ve ilgi çekici hale getiriyor.

Videolarda görebileceğiniz üzere terlikler gerçekten giyilebiliyor.

Görsel: Giestas