Eşitsizliğe yönelik tutum ve davranışlar, insanların kimliğine, inancına ya da ten rengine göre ayrımcılık bir toplumun gelişme düzeyine bakılmaksızın dünyanın neresinde olursanız olun hala büyük bir problem. Ayrımcılığı ve eşitsizliği körükleyen tutumlar küçük yaştan itibaren farkında olarak ya da olmadan davranışları etkiliyor ve kişiyi şekillendiriyor.
Fransa’daki Herezie isimli bağımsız ajans tarafından sosyal eşitsizliğe odaklanan sivil toplum kuruluşu Observatory of Inequalities için hazırlanan Monopoly of Inequalities isimli masa oyunu da hayatın her alanında çeşitli konularda karşımıza çıkabilecek eşitsizlik ve ayrımcılık gibi konuları çocuklara farklı bir yoldan göstererek bu konuda onları erken yaşta bilinçlenmeleri için geliştirildi.
Hayatın kendisi gibi bir oyun
Monopoly oyunundaki kurallar bu kampanya ile oluşturulan masa oyununda toplumdaki eşitsizlikleri yansıtacak şekilde yeniden uyarlanıyor. Gençlerin son derece önemli konularda fikir sahibi olması, kadın erkek eşitliliği, çeşitlilik ve eşit fırsatlar konusunda erken yaşta bilgi edinmesini sağlamak için geliştirilen Monopoly of Inequalities, farklı kurallarıyla birlikte oyunu oynayanlar için bir tartışma alanının açılmasına, görüşlerin paylaşılmasına imkan veriyor.
Oyunu geliştiren Observatory of Inequalities, Fransa’da toplumu halihazırda etkileyen yasaları inceleyip verileri çıkartarak oyunun içindeki kuralları oluşturuyor. STK, 2017 yılında Fransa’daki eşitsizlikler konusunda bir değerlendirme gerçekleştirmiş bu dönemde elde ettiği veriler ışığında Monopoly oyunu üzerinden çocuklar için bir eğitim programı hazırlamıştı. Ajans, Monopoly of Inequalities ile kuralları daha ayrıntılı hale getirirken kartları da özelleştiriyor. Masa oyununu sıfırdan yeniden yaratıyor.
Oyun, standart bir Monopoly oyununa benzer kartları ve yönergeleri içeriyor. Geleneksel oyunun aksine her oyuncu eşit standartlarda başlamak yerine kimliğine, inancına, cinsiyetine ya da ten rengine göre farklı ayrıcalıklara ya da dezavantajlara sahip.
Çocuklar kendilerine benzemeyen karakteri oynayarak empati geliştiriyor
Cinsiyete dayalı gelir eşitlizliği, ev işlerinin dağılımı, cinsel taciz, sosyal avantaj sağlayan konular, barınmaya ve yemeğe erişim gibi temel konular oyunun gidişatını belirleyen konu başlıklarından bazıları. Kimi oyuncular oyuna oyunun üzerinde hazır olarak konumlanmış onlara miras kalmış evlerle başlarken bazı oyuncuların oyunu tek zarla oynaması gerekiyor.
Proje yöneticisi Constance Mounier, her çocuğun kendisine benzemeyen karakteri oynayarak empati yapmalarını sağlamaya çalıştıklarını ve eşitsizliğin kaçınılmaz bir şekilde insanların hayatlarını etkilediğini göstermeye çalıştıklarını söylüyor.
Observatory of Inequalities, toplamda 2 saat süren bir eğitim çalıştayının bir parçası olarak sunuluyor. Oyunu tamamlamak yaklaşık 30 dakika sürüyor. Monopoly of Inequalities kutusunun içinde ülkedeki eşitsizliklere vurgu yapan bir de kitapçık bulunuyor. 11 yaşından büyük çocuklar için tasarlanan oyunun sonunda çocukların konu üzerinde tartışması için de zaman ayrılıyor. Bu program halihazırda Fransa’daki birçok okulda şu anda uygulanıyor.
Künye
Müşteri: Observatoire des Inégalités
Marka Müdürü: Constance Monnier
Proje Yöneticisi: Tristan Bouvier
Genel Müdür: Louis Maurin
Ajans: Herezie
CEO: Andrea Stillacci
İdari Yaratıcı Yönetmen: Paul Marty, Etienne Renaux
Sanat Yönetmeni: Marie Dutech, Léo Michel
Metin Yazarı: Léo Michel, Marie Dutech
Görsel: Youtube, Observatoire des Inégalités, ads of brands