Teknolojik yetkinlik üzerine kurulu danışmanlık hizmeti veren Reaktor ve Helsinki Üniversitesi ortaklığıyla hazırlanan Elements of AI isimli program, yapay zekanın ne olduğunu, neler yapabileceğini veya yapamayacağını ve hayatımızı nasıl etkilediğini açıklıyor. Programlama diline ve ileri düzey matematik bilgisine sahip olmadan da dersleri almak ve anlamak mümkün. Programın başlangıcında Finlandiya halkının yüzde 1’lik dilimi (55 bin kişi) hedeflendi. Süreç ilerledikçe bu oranın arttırılması planlandı. Sonrasında özel şirketlerin ve hükümetin desteğiyle ulusal olarak yayıldı ve en nihayetinde uluslararası açık bir ders haline geldi. Kursun baş eğitmeni, Helsinki Üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümünden Doçent Teemu Roos. Program 6 kısımdan oluşuyor. Yapay zeka nedir, yapay zeka ile problemleri çözmek, gerçek hayatta yapay zeka, makine öğrenme, yapay sinir ağı ve çıkarımlar. Sırayla takip edilmesi tavsiye ediliyor ancak bölümler arası geçiş yapılması da mümkün. Finlandiya’da bulunmayan katılımcılar kursu tamamlandıklarına dair Linkedln sertifikası alabilirler. Fin vatandaşlar ise programı bitirmeleri halinde açık öğretim üniversitesinde kullanabileceği 2 krediye sahip olabiliyorlar.
Kalkınmanın teknolojiden geçen yolu
Finlandiya 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kendisini fakir bir kırsal tarım toplumundan dünyadaki en zengin ve teknolojik olarak gelişmiş ülkelerden birine dönüştürdü. Diğer ülkelere kıyasla petrol, doğalgaz gibi doğal kaynakları bulunmayan Finlandiya’nın bu başarısındaki en büyük faktör örnek alınabilecek eğitim sistemine sahip olması, araştırma geliştirmeye büyük yatırımlar yapmasıdır. Çin ve ABD gibi küresel teknoloji devlerinin yanında Finlandiya’nın yatırımları daha düşük bütçeli kalabiliyor ancak Finlandiya ekonomi bakanı Mika Lintilä yapay zeka teknolojisinde 2 büyük ülke ile yarışmak gibi bir amaçlarının olmadığını, yapay zeka teknolojisine farklı noktadan yaklaştıklarını belirtti.
Programın başlamasından bu yana 90 farklı ülkeden 140 binin üzerinde kayıt alındı. Katılımcıların yüzde 40’ını kadınlar oluşturuyor. Toplam katılımcıların dörtte biri ise 45 yaşının üstünde bulunuyor. Finlandiya hükümeti 1 milyon Finli vatandaşın yapay zeka konusunda kendisini eğitmesi gerektiğini söylüyor. Programa her hafta yaklaşık 2 bin yeni kullanıcı ekleniyor. Elements of AI sayfası ve kurs hakkında yazılan çevrimiçi makaleler, internet ortamında, 11 binin üzerinde paylaşıldı. Elements of AI bu başarısıyla SXSW 2019 Interactive Innovation Awards’da “Innovations in Connecting People” kategorisinde finalistler arasında bulunuyor.
Elements of AI programını buradan inceleyebilir ve eğime başlayabilirsiniz.
Enerji şirket Kone, Nokia, mobil oyun şirketi Supercell gibi 250’den fazla Finlandiya merkezli özel şirketlerin yanı sıra Ekonomi ve İş Bakanlığı ile devlet kurumları da yapay zeka programına katıldı. #AIChallenge etiketiyle özel şirketlere ve devlet kurumlarına davet gönderen Reaktor ve Helsinki Üniversitesi, sene boyunca programa katılanların sayısını arttırmayı hedefliyor.
Görsel: Reaktor, Helsinki Üniversitesi