Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hareketli Robotlar için Esnek, Hafif ve İletken Metalik Malzeme Geliştirildi

Hareketli Robotlar için Esnek, Hafif ve İletken Metalik Malzeme Geliştirildi

Singapur Ulusal Üniversitesi araştırmacıları esnek robotlarda kullanılmak üzere alternatif metal esaslı malzeme geliştirdi.

Robotik endüstrisinin kullanım alanı genişledikçe ihtiyaçları da farklılaşıyor. Son yıllarda gelişim gösteren bilim kurgu filmlerinden çıkmış katlanabilir küçük robotlar (origami robots) da gelişen alanlar arasında yer alıyor. Robotik kollarda, arama kurtarma çalışmalarında, insan vücuduna ilaç dağıtımında yardımcı olarak kullanılan bu esnek robotlar havalı gözükmelerinin yanı sıra felaketle mücadelede insanlara yardımcı oluyor.

Tüm bu yumuşaklık ve hareket kabiliyeti gerektiren işlerde robotun malzemelerinin esnekliği önem taşıyor. Singapur Ulusal Üniversitesi’nden (NUS) Yardımcı Doçent Chen Po-Yen ve Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Bölümü’nde doktora öğrencisi Yang Haitao bu esnek robotlar için yeni bir metalik malzeme geliştirdi. Singapur Ulusal Üniversitesi’nin 25 Kasım’da yayınlanan bülteninde yer alan bilgiye göre çalışmalar sonucunda özellikle esnek robotlarda kullanılmak üzere metal bazlı malzeme üretildiği duyuruldu.

Benzerlerine göre daha esnek ve oldukça hafif

Esnek robotlar için üretilen bu metal bileşenli malzeme yerine genellikle kağıt, plastik ve kauçuk gibi yumuşak malzemeler tercih ediliyor. Alıcılar ve elektrikli bileşenler de bu malzemelerin üzerinde konumlandırılıyor. Chen Po-Yen ve Yang Haitao tarafından geliştirilen malzeme ise platin benzeri metalleri yanmış kağıt ile birleştiriyor. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse selüloz kağıdı önce grafen oksit çözeltisine ardından platin gibi metalik iyonlar içeren bir çözeltiye daldırılıyor. Sonrasında Argon kullanılarak 800 ° C’de yakılıyor. Bu işlemler sonucunda yüzde 70’i platin yüzde 30’u amorf karbon ya da kül olan ince, esnek bir metal tabaka elde ediliyor. Böylelikle geleneksel yöntemlerin (kağıdın ve plastiğin katlanması) kullanılmasına devam edilebiliyor ve önceki materyallere göre yapabileceklerinin kapasitesi arttırılmış oluyor. Ayrıca kağıt ve plastik emsallerine göre daha verimli olmasının yanı sıra yüzde 60 daha hafif bir yapıya da sahip.

Malzeme dayanıklı ve esnek olduğu için arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilir

Buna ek olarak yeni iletken malzeme jeotermal ısıtma kabiliyetine sahip. Bu malzemenin içinden voltaj gönderilerek ısıtılması anlamına geliyor. Bu durumun önceki malzemelere göre sağladığı avantaj ise robotların soğuk ortamlarda buzlanmadan çalışabilmesine imkan vermesi. Ayrıca ısınma sonrası aşırı yüksek sıcaklıktaki ortamlarda işlevini sürdürmeye devam ediyor. İletken olması sayesinde kablosuz bir anten işlevi bu yeni materyal gerçek zamanlı geri bildirim ve iletişim sağlayabiliyor. Böylelikle etraftaki diğer robotlarla da iletişime geçebiliyor. Kapsamını arttırması uzaktan kontrol edilebilmesinin yanı sıra tehlikeli alanlarda çalışmaları da kolaylaştırıyor. Bu özellikler materyali afet bölgelerine girebilecek hafif ve esnek arama-kurtarma robotlarının yapımında kullanılması için uygun hale getiriyor.

Görsel: YouTube, NUS