Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hareketli Bauhaus Binası Dünya Turunda

Hareketli Bauhaus Binası Dünya Turunda

Savvy Contemporary'nin Bauhaus'un 100. yıl dönümü şerefine düzenlediği Spinning Triangles projesi kapsamında, Bauhaus binasına benzeyen bir otobüs dünya turuna çıktı.

Bauhaus binası görünümünde bir otobüs, akımın Avrupa merkezli etkilerini keşfetmek üzere, dört küresel şehri ziyaret ediyor. Tur, Savvy Contemporary’nin düzenlediği Spinning Triangles projesi kapsamında gerçekleşiyor. Wohnmaschine adlı otobüs bu turu, Bauhaus’un 100. yıl dönümü şerefine 2019 yılı içinde tamamlayacak. Turun başladığı nokta ise akımın doğduğu yer olan Dessau. Buradaki bina, kurucu Walter Gropius tarafından tasarlanmış, 1919 yılında akımın temel ilkelerini ve değerlerini somutlaştırmak için inşa edilmişti.

Spinning Triangles kapsamında atölye çalışmaları bu otobüste gerçekleşecek

Berlinli mimar Van Bo Le-Mentzel tarafından tasarlanan Wohnmaschine, 15 metrekarelik mobil bir yapı. Dessau’daki Bauhaus okul binasının ikonik atölye kanadının görünümünde. Hatta gerçek binanın dışındaki yazı da otobüse eklenmiş. Otobüsün içinde sergilere ve atölyelere ev sahipliği yapacak bir alanın yanı sıra Bauhaus’un tarihini ve mirasını gösteren kitaplarla dolu bir okuma odası içeren daire benzeri bir alan var.

Spinning Triangles kapsamında Wohnmaschine, 4-22 Ocak tarihlerinde Dessau’da 4 atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı. Dessau’nun ardından, Bauhaus-Archiv’in bulunduğu Berlin’i ziyaret etti. Berlin, Nazi baskısıyla kapanmasının ardından okulun taşındığı ikinci nokta olarak önem taşıyor. Bu ziyaret 100 Years Bauhaus festivalinin açılışına denk gelmesi için 24-27 Ocak tarihlerinde gerçekleşti. 4-12 Nisan’da Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yer alan Kinshasa’ya uğrayacak ve ardından da Hong Kong’a doğru hareket edecek. Otobüs, Hong Kong’un çağdaş sanat alanı, Para Site’a taşınacak ve etkinliklerini burada gerçekleştirecek. Kinshasa’daki atölyelerden beş temsilci, araştırmalarını 22 Temmuz – 18 Ağustos tarihleri ​​arasında Savvy Contemporary’nin merkezinde 40 öğrenciyle paylaşmak için Berlin’e geri dönecek.

10 aylık tur boyunca tasarım kollektifi Savvy Contemporary, bir dizi sempozyum ve çalıştay düzenleyecek. Bu etkinlikler modernizmin geleneklerini, anlatılarını ve sömürgecilik faaliyetleriyle ayrılmaz ilişkilerini sorgulamayı amaçlıyor. Sömürgecilik ve tasarım ilişkilerinin yanı sıra bu ilişkilerin görünür ve görünmez olduğu farklı durumları da ele alacaklar. Proje süresince yapılan her şey Bauhaus’un 100. yıl dönümü dolayısıyla; akımın geleneklerini, moderniteyi ve modernizmin anlatılarını sorgulamayı ve dönüştürmeyi hedefliyor.

Spinning Triangles: Hareketli Bauhaus Binası Bauhaus'un 100. yıl dönümü şerefine Dünya Turunda

Görsel: Savvy Contemporary