Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hannu Huhtamo’nun Işıkla Boyama Sanatı

Hannu Huhtamo’nun Işıkla Boyama Sanatı

Hannu Huhtamo, ışıkla boyama tekniğini kullanarak masalsı manzaralar yaratıyor.

Işıkla boyama sanatının büyüsü her geçen gün daha fazla sanatçıyı etkisi altına alıyor ve bu alanda daha gelişmiş işler ortaya çıkıyor. Darren Pearson’ın bu fotoğrafçılık tekniğiyle yarattığı stop motion animasyon, bunun en unutulmaz örneklerinden biriydi. Bu defa ise bu alanda adından söz ettiren bir başka ismi, Hannu Huhtamo’yu mercek altına alıyoruz.

Huhtamo’nun ışıkla çizdiği kuğular, deniz anaları, çiçeklere benzeyen fantastik organizmalar karanlık manzaralara masalsı bir hava veriyor. Helsinki merkezli sanatçı, hem gerçek hem de hayali bitki ve hayvanlardan oluşan güçlü bir repertuara sahip. 2008’den bu yana uzun pozlama fotoğraflar çeken oldukça deneyimli bir fotoğrafçı.

En zor aşama, eserin yaratılacağı doğru yeri bulmak

Aşağıdaki yapım videosunda görebileceğiniz gibi, her çalışma dakikalarca hatta saatlerce koreografisi yapılmış, tamamı post prodüksiyon düzenlemesi olmadan kamerayla çekilmiş karelerden içeriyor. Huhtamo “İlk olarak, kağıt üzerinde bazı basit eskizler yapmak istiyorum. Ondan sonra ışık araçlarımı kullanarak tüm elemanları nasıl yapacağımı bulmaya çalışıyorum. Genellikle formu veya şekli bölümlere ayırıyorum ve ardından her parçayı ayrı ayrı çalışıyorum.” diyor. Sanatçıya göre eser için uygun yeri bulmak, süreçteki en zor adım. Çünkü ortamın ışıkla çizilecek canlının doğal ortamı gibi görünmesi gerekiyor. Ayrıca kompozisyonun görünür olması için de yeterince karanlık olmalı.

Huhtamo şu anda birkaç iş birliği ve ticari proje üzerinde çalışıyor. Çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için internet sitesine ve Instagram’ına göz atabilirsiniz.

Görsel: Hannu Huhtamo