Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Haiyan Tayfunundan 2 Yıl Sonra Filipinler: Echoes of Yolanda

Haiyan Tayfunundan 2 Yıl Sonra Filipinler: Echoes of Yolanda

Dünya tarihinin karaya vuran en büyük fırtınalarından birinin ardından yerel halkın durumu bir belgeselle işleniyor.

Dünya’nın binbir farklı noktasında insan veya doğanın eliyle felaketler yaşanıyor. Kimilerine karşı daha fazla duyarlılık gösteriyoruz, kimilerine daha az. Bunun için insan doğasını suçlayabilsek de yaşananları göz ardı etmeyip insanlığa duyurmaya çalışan isimler de direncini kaybetmeden üretmeye devam ediyor.

Haiyan Tayfunu da temelde hindistan cevizi tarımına dayalı ekonomileriyle hayatına devam eden Filipinler halkının yaşamını kökten değiştirmişti. 2013 yılında yaşanan olay sonrası Samaritan’s Purse, The Rebound isimli bir belgesel yayınlayarak insanların basketbol ile topluma ve birbirine tutunma hikayesini işlemişti.

Geçtiğimiz haftalarda tayfunun üzerinden 2 yıl geçti ve Kapuluan Coconut, ödüllü yönetmen Danny Cooke ile birlikte çalışarak hayatın orada şu an nasıl olduğunu gösteren bir kısa belgesele imza attı. Drone gözünden Pripyat ve Çernobil’i gezen ve bir kısa filme dönüştüren Cooke bu kez drone’u ile birlikte Filipinler üzerinde uçuyor ve değişimi reddedilemeyecek yönleriyle sergiliyor.

Tayfun gibi bir insanın kudretinden çok daha büyük bir doğa olayı, yaşadığınız topraklara, evinizin yanına devasa bir kuru yük gemisi koymayı uygun görüyorsa sizin de buna karşı yapabileceğiniz çok fazla bir şey yoktur. O gemiyi denize geri süremezsiniz. Bir araya gelip ittiremezsiniz. Sadece onun oradaki varlığını kabul eder ve onunla yaşamayı öğrenirsiniz.

2013 yılında Filipinler’de yaşayan insanların bir çoğu, şu an aramızda değil. Hatta riyakarlığı bir kenara bırakırsak, aramızda zaten hiç olmadılar. Fakat kendi hanelerinde de değiller. Bir doğa olayı, bir toplumun tüm davranışlarını, alışkanlıklarını ve tarihini değiştiriyor. Echoes of Yolanda belgeseli de görmek istemediğimiz açıdan, tayfundan 2 yıl sonra o topraklarda yaşayan insanların hayatına konuk oluyor.

Kampanyanın farkındalık ve sosyal sorululuk kampanyasına ise Growing Change üzerinden ulaşabilirsiniz.

Görsel; Vimeo