Çizgi roman ve süper kahraman dediğimiz vakit iki büyük yayıncı akla geliyor. DC Comics ve Marvel Comics arasındaki rekabet son yıllarda beyazperdeye de sıçradı. Marvel Comics; Avengers, Thor ve Iron Man ile izleyicilerine aksiyon ve görsel seyir keyfi sunmaya devam ediyor. Marvel evreninden çıkan son hikaye ise Guardians of the Galaxy.
Bu film sıradan Marvel filmlerine göre farklı bir çizgide bulunuyor. Alıştığımız süper kahramanlarda uzakta kurgulanan bu evrenin sunduğu detaylar ise film kadar etkileyici. Bu evren içerisinde oldukça gelişmiş bir teknoloji yaşıyor. Günümüz teknolojisiyle baktığımızda empati kuramadığımız bu ekranlar her yapımda farklılık gösteriyor. Gelecekte geçen yapımlardaki bilgisayarların işletim sistemlerinın yapısını, bunların nasıl göründüğünü ve hangi yöntemlerle izleyiciye sunulacağını tasarlanması prodüksiyon içerisinde farklı bir takımı doğuruyor.
Bir kurgu için tasarlanan bu külliyat aynı zamanda sanat yönetimi içerisindeki bu ekiplerin diğerlerinden farklı bir noktaya gelmesini sağlıyor. Azınlık Raporu (Minority Report, 2002) ve Demir Adam (Iron Man, 2008) da sıfırdan tasarlanan alternatif gerçeklik teknolojilere birer örnek olarak gösterilebilir. Sürecin bir önceki adımına baktığımızda ise edebiyat ile tasarlanan dil, toplum ve bilim üzerinden işlendiğini görüyoruz. 1937 yılında J.R.R. Tolkien, Hobbit‘i yayınladığında Dünya üzerinde kullanılmayan iletişim dilini kullanıyordu. H.P. Lovecraft, Cthulhu’nun Çağrısı (The Call of Cthulhu, 1926) isimli kitabı baştan sona tasarlanmış bir toplum modeline ve iletişim diline sahipti. 20. Yüzyılın başlarında tasarlanan dil ve kültürler günümüze işletim sistemleri ve teknolojik cihazlar olarak yansıyor.
Tasarlanan işletim sistemleri tüm detaylarına kadar düşünülüyor. Bu sayede izleyiciye bütünlük hissini yaşatabiliyor. Kurgulanan bu evrenin etkileyici sunumunda bilgisayar destekli görüntü teknolojisi kullanılıyor. Territory Studio, yayınladığı video ve görsellerle tasarım sürecinin aşamalarını aktarıyor.
Yayınlanan dökümanların tüm detaylarına buradan, bilgisayar destekli görüntülerin geliştirme aşamaları hakkındaki röportaja ise buradan ulaşabilirsiniz.
Guardians of the Galaxy – Screen Graphics
Marvel Credits
Director: James Gunn
Production Designer: Charles Wood
Set Decoration: Richard Roberts
Art Director: Alan Payne
VFX Supervisor: Stephane Ceretti
VFX Producer: Susan Pickett
Territory Credits
Creative Director: David Sheldon-Hicks
Motion Designers: Peter Eszenyi, Nick Hill, Ryan Rafferty-Phelan, Marti Romances, Martin Aggerholm, Yugen Blake, Jay Dingle, Gabor Ekes, Ryan Jefferson Hays, David Penn, Alasdair Willson
Font Designer: Lee Fasciani
Playback Credits
Compuhire
Showreel
Edit: Cristina Casanova, Marti Romances
Audio: Zelig Sound
Görsel Kaynağı; Territory Studio