Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gözlerinizi Kullanarak Konuşmanıza Yardımcı Olan Uygulama

Gözlerinizi Kullanarak Konuşmanıza Yardımcı Olan Uygulama

Google’ın Look to Speak uygulaması kullanıcıların sadece gözlerini kullanarak iletişim kurmasına yardımcı oluyor.

Akıllı telefonlarda yer alan ve gündelik hayatı kolaylaştıran özellikler her kesimden insanın teknolojiye erişimini ve teknolojiyi kullanarak iletişim kurmasının önünü açıyor. Google’ın erişilebilirlik uygulamaları paketi de özel erişilebilirlik ihtiyaçları bulunan insanlar için çözüm üreten seçenekler sunuyor. Çeşitli nedenlerden dolayı motor gelişim becerileri kısıtlanmış kişilerin ya da konuşma engelli bireylerin iletişimini kolaylaştıracak Look to Speak uygulaması da bunlardan biri.

Look to Speak, kullanıcıların sadece gözlerini kullanarak önceden yazılmış cümleleri seçip söylemek istediklerini ifade etmesine yardımcı olan bir uygulama. Özellikle iletişim kurma yolunda engelleri bulunan insanların günlük ihtiyaçlarını karşılaması, fikirlerini ya da isteklerini belirtmesi için büyük bir kolaylık sunuyor.

Uygulama ön kameradan göz hareketlerini takip ediyor ve seçili kalıplar içinde doğru kelimeyi bulana kadar daraltma yapıyor

Uygulama sayesinde kullanıcı ekranda belirlen kelime öbekleri içerisinde seçmek istediği kalıp cümleyi telefona gözleriyle komut vererek yapabiliyor. Ön kamerayı kullanan uygulama kullanıcıların sağa, sola ya da yukarı bakarak yaptığı seçimlere göre ilerliyor. Söz öbekleri her seçiminin ardından daraltılıyor. Bu sayede kullanıcı seçmek istediği kelimeye gelene kadar tercihleri gözleriyle yapmaya devam ediyor. En son tercih kaldığında telefon bunu sesli şekilde iletiyor.

look to speak

Engelli bireylerin kendilerini ifade etmeleri için sunulan Look to Speak, bireylerin çevresindeki insanlarla, hemşireler ya da bakıcılarıyla daha rahat ve akışkan bir iletişim sürdürmesinin önünü açıyor. Uygulamaya yeni kelimeler ve terimler eklenerek kişiye göre özelleştirilebiliyor. Ayrıca bakış hassasiyeti de manuel olarak ayarlanabiliyor.

Look to Speak, son güncellemesiyle birlikte 18 dilde destek veriyor. Bu dillerin arasında henüz Türkçe bulunmuyor. Uygulamayı Google Play Store üzerinden indirmek için Android 8.0 veya üstü cihazlar gerekiyor.

Görsel: Google, YouTube