Burger Fiction, kolaj videolarıyla adını duyurmuş bir oluşum. İki kişiden oluşuyor ekipleri, Andy Schneider ve Jonathan Britnell. Daha önceleri biz de bazı videolarını burada sizlerle paylaştık hatta. İkili en son Studio Ghibli’nin filmografisini 9 dakikalık bir videoya dönüştürdü. Başka bir videolarında sinema tarihi boyunca filmlerde çeşitli rollerle yer almış kedileri hızlı geçişlerle dolu bir kolajda birleştirdi. 1927’den günümüze kadar En İyi Sinematografi ve En İyi Görsel Efekt kategorisinde ödül alan yapımları tek bir videoda bir araya getirdi. Şimdi de daha öncesine yayınladıkları En İyi Görsel Efekt kolaj videosunu bu senenin görsel efekt adaylarıyla beraber güncellediler.
Hızlandırılmış Efekt Tarihi
En İyi Görsel Efekt Oscar’ı ilk kez 1927/1928 yıllarında Wings filmine verildi. İlk başlarda bu ödülün amacı filmlerde çalışan mühendisleri ödüllendirmekti. Çünkü geçmişte bilgisayar teknolojisi henüz oluşmadığından bu tarz efektler perspektifle oynayarak, maketler yaparak ve mühendislerin sistemler tasarlamasıyla oluşuyordu. İlk ödülden sonra 1938’e kadar tekrar bu ödül verilmedi. Herhalde efekt yapmak zor olduğundan çok efektli filmler yapılamıyordu.
1939 yılında bu ödül ses efektleriyle birleştirildi ve En İyi Özel Efekt adını sahiplendi. 1963 yılına kadar bu adla hayatına devam eden ödül, 1963’ten itibaren En İyi Görsel Efekt adını aldı. 1963 yılından beri, 1973 yılı dışında En İyi Görsel Efekt Oscar’ı veriliyor.
Videoyu izlediğinizde 1973’ten 1997’ye bazı yönetmenlerin ve sinemacıların bu ödülü nasıl ele geçirdiğini görebiliyoruz. Steven Spielberg, Robert Zemeckis, George Lucas, James Cameron bir dönem filmleriyle gerçekten bilim kurgu ve fantastik sinema adına hem set hem de görsel efekt açısından birçok teknik kazandırdılar. Tabii bu filmlerin doğuşundaki en büyük etkilerden biri Jodorowsky’nin Dune’u çekememesi ve dünyadan topladığı isimlerin Hollywood’da kalıp görsel efektler konusunu bir anda değiştirmesi. Sonuçta Hollywood’a H.R. Giger ve Jean Giraud (siz onu Moebius olarak da biliyor olabilirsiniz) gibi konsept sanatçılar kazandırdı.
Videonun sonundaysa bu senenin adayları da görülüyor. Efekt açısından bakınca adaylar güçlü. Blade Runner 2049 bilgisayar efektleri ve minyatürleri harmanladığı bir görsel efekt şovu izletti bu sene sinemalarda bizlere. Guardians of Galaxy Vol. 2’deyse gerçek bir bilgisayar efekti dünyasında kaybolduk. Star Wars: Last Jedi ile yine yaratılan güzel gezegen konseptleri içerisinde gezindik. Kong: Skull Island’da King’imiz Kong’umuz başka büyük bir canavarla kapıştı ve biz de sinemada heyecandan koltuğa yapıştık. War for the Planet of the Apes’te de ilk Maymunlar Gezegeni’nden bu zamana teknolojinin nasıl evrildiğine bir kez daha şahit olduk. Sanki o gezegen gerçek ve çekim yapıyorlar gibi orada, değil mi? Bakalım bu sene bu kadar güçlü adaylar varken 4 Mart’ta En İyi Görsel Efekt Oscar’ını kim eve götürecek? İçimdeki ses Blade Runner 2049 diyor ama tabii Akademi son sözü söyleyecek olan, içimdeki ses değil.
son 2 yılın kazananları:
bu senenin adayları:
Görsel: YouTube