Çin’de her yıl 700’den fazla kitap basılmakta ancak bu 12 milyon görme engelli insan için bir şey ifade etmiyor. Çin’de yaşayan görme engellilerin kitaplardan daha fazla faydalanabilmeleri için Ses Bağışı (The Voice Donor) projesi hayata geçirildi.
Projenin tanıtımı için kitap dükkanlarına giden kişiler “yeni çıkan kitaplar”ın arasına yerleştirilen boş sayfalı kitaplarla karşılaştılar. Kitapların son sayfasında yer alan QR kod ile kitaba bakanlar seslerini bağışlamak için Çin’de popüler olan mesajlaşma servisi WeChat‘e davet edildiler.
Projenin kurgusu şu şekilde; WeChat içinde yer alan “Voice Donor” hesabını takibe alan kullanıcılar (QR kod ya da arkadaş daveti), seçtikleri kitap kategorilerine göre kendilerine mesajla gelen metinleri WeChat platformunun sesli mesaj özelliği ile kayıt ettiler. Bu kayıtlar daha sonra birleşerek kitap haline getirildi. Her kullanıcı 60 saniye kitap okuyarak toplam 2 ay gibi bir sürede 200 bin kişinin katılımı ile 10 adet sesli kitabı tamamladılar.
Proje fikir olarak güzel ancak görme engelli birinin her 60 saniyede bir, farklı bir kişinin sesinden kitap okuyunca zevk alıp almadığı konusunda oldukça meraklandım. Biraz dikkat dağıtıcı geldi sesin devamlı değişmesi.
Proje bu sene Cannes’da yarıştı ancak bir ödül almadı.
Projenin kampanya tanıtım filmi:
WeChat kısmının nasıl işlediğini merak edenler için sistemin çalışma kurgusunu anlatan video;
Projenin daha da detaylarını şuradan okuyabilirsiniz.
Künye:
Ajans: Publicis, Guangzhou, China
Yaratıcı Yönetmen: Sheena Jeng
Sanat Yönetmeni: Yolanda Zheng
Metin Yazarı: Aiya Chu
Ülkemizdeki görme engelli kişiler için kitap okumak isterseniz Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı E-Kütüphane sistemine şuradan gönüllü olup, yardımcı olabilirsiniz.