Google sadece bir arama motoru değil. Bunun yanı sıra otonom araç geliştiricisi, video platformu, e-posta ve bulut servisi de Google’ı tek başına tanımlamaya yetmez. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden. Kısaltmalara bile konu oluyor; GAFA. Google, Apple, Facebook, Amazon. Bu dünya içinde Google deney yapmayı seven devlerden. Android Experiments, Chrome Experiments gibi sadece ürünlerine yönelik yarattığı deney alanları da mevcut. Son deneyi ise makine öğrene ve sesin bir araya geldiği bir çalışma: Paper Signals.
Bitcoin düştü mü? Dışarı şortla çıkılır mı?
Google’ın Kasım 2017 sonunda yarattığı internet sitesi ve yayınladığı video ile duyurulan Paper Signals, basitçe yazıcıdan çıkanlar kalıpları kesip biçtikten sonra bir iki teknoloji eklediğimizde nesnelerin interneti objelerine dönüşüyor. Sonrasında Google Assistant ile bu kağıt nesnelere bağlanarak onlara komut verebiliyoruz. Örneğin, Assistant’a şemsiyeye bağlanmasını ve İstanbul’da yağmur olduğu zaman açılmasını söyleyebiliyorsunuz. Veya havanın şort giymeye uygun olup olmadığını yine bu objelerle anlayabiliyorum. Veya geri sayım objesiyle ister doğum gününüz ister ocaktaki yemek için geriye saydırabiliyorsunuz. Bitcoin’in düşüşünü ve yükselişini gösteren, roket fırlatıldığında tepki veren ve ara verme zamanını hatırlatan kitlerle birlikte ilk etapta hazırlanan kitler tamamlanıyor.
Google’ın özünde makine öğrenme ve sesli komutları iyileştirmek için yarattığı bu dünya geliştiriciler için de yeni bir alan sunuyor. Açık kaynaklı sunulan Paper Signals üzerine dileyen kendi tasarımını yazabiliyor ve paylaşabiliyor. Paper Signals’ı yapmak için Google buradaki kiti kullanmış. Ancak malzemeler çok basit ve erişilebilir olduğu için tek tek de toplanabilirler. Ardından taslakların çıktısı alınır, kesilir, katlanır ve yapıştırılır. Geriye sadece Google Assistant’a komut vermek kalır. Voila!
Google, Paper Signals’a katkı sağlayabilecek herkesi Github üzerinden dialog başlatmaya çağırıyor.