Google’ın son birkaç yılda sessiz ve yoğun bir çabayla geliştirdiği en büyük üretim alanı makine öğrenme (machine learning) alanıydı. Yapay zeka, yapay sinir ağları gibi alt başlıklara da bölünebilen bir teknoloji, hayatımızı doğal haliyle kolaylaştırıp akademik düzeyde de yeni sorgulara sevk ediyor. Web Summit 2015 boyunca da en çok üzerinde durulan konulardan olan makine öğrenmeyi kullanılan ürünleriyle ve yöntemleriyle birlikte Google for Work’ün başkanı Amit Singh açıklamıştı.
Google Photos, Translate, Inbox gibi artık alıştığımız teknolojiler bizi yapay zekanın ne kadar geliştiğini sorgulatmadan kullanım alışkanlıklarımız arasında yer ediniyor. Google, tüm bu makine öğrenmelerini geliştirdikleri ilk nesil makine öğrenme sistemini bir kenara kaldırıp TensorFlow isimli yepyeni bir motor yayınladı.
Dün akşam üstü Sundar Pichai’nin yayınladığı bir blog yazısı ve tweet ile duyurulan TensorFlow, önceki makine öğrenme motorunun tüm yetilerini gerçekleştirmekle kalmayıp açık kaynak koduyla geliştiricilerin kullanımına açıldı. Tıpkı Android gibi Apache 2.0 ile lisanslanan TensorFlow, sadece Google çalışanlarının değil her geliştiricinin hayal gücü ve yaratıcılığıyla çok farklı ve yenilikçi ürün geliştirmenin de önü açıldı.
Bir girdinin farklı katmanlarda ayrılarak sonuçları değerlendirip doğru sonuça ulaşma süreci, bu motora ismini de veriyor. Verinin dinamik ve çok boyutlu incelenmesiyle oluşan katmanlar ve olası sonucu ortaya çıkan gerici verinin akışıyla anlamlandırılmasına dayanıyor.
Görsel; Google