Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Görseller’e Lisanslanabilir Rozeti

Google Görseller’e Lisanslanabilir Rozeti

Google, fotoğrafçıların satış işlemlerini kolaylaştıracak ve fotoğrafların ayrıntılı lisans bilgilerini görüntülemelerine olanak sağlayacak.

Google Görseller’den alınan görsellerin kaynak göstermeden paylaşılabiliyor olması en dikkat çekici problemlerin başında geliyor. Buradan görsellerini satmaya çalışan fotoğrafçılar için bu durum oldukça sinir bozucu olabiliyor. Google, fotoğrafçıları mutlu edecek bir değişiklikle geliyor. Fotoğrafçıların telif haklarını korumaya yardımcı olacak Lisanslanabilir rozetini test ediyor.

Google Görsel Lisanslama programı fotoğrafçılara avantaj sunuyor

Şubat 2020’de bu alanda çalışmaya başlayan ve BETA testini duyuran şirket, Google Görseller bölümünde küçük görselin yanına bu rozeti eklemeyi planlıyor. Fotoğrafçılar lisans bilgilerini belirttikleri zaman görsellerinin üzerinde lisanslı olduğunu belirten Lisanslanabilir rozeti görünür hale geliyor.

Özellik henüz Google Görseller’de görünmeye başlamamış olsa da Görsel Lisans kılavuzunda neler yapılması gerektiği detaylı olarak anlatılıyor. Fotoğrafçılar için çevrimiçi satış çözümleri sunan PhotoShelter’ın kurucu ortağı Grover Sanschagrin önceki sistemin fotoğrafları izinsiz kullanmak için uygun bir alan yarattığını belirtiyor. Kullanıcıların öncelerde fotoğraflarının Google Görseller’de görünmesini istemediğini belirten talepler sunduklarını ekliyor. Bu durumun temel nedeni fotoğrafların izinsiz bir şekilde kullanılması. Görsellerin arama motorunda çıkması onların ücretsiz olduğu anlamına gelmiyor. Sanschagrin bu yüzden atılan adımın doğru olduğunun altını çiziyor.

Bu rozetle birlikte kişilerin görselleri ne şartlarda kullanabileceğiyle ilgili lisans bağlantı bilgisi de ekleniyor. Bu sayede görselleri kullananlar ödemeleri nasıl yapacaklarını ve ürünün kime ait olduğunu daha kolay ve hızlı şekilde öğrenebiliyor. Google Görseller bu değişimle birlikte fotoğrafçılar için gelir kaynağı olma potansiyeline sahip bir alana dönüşüyor.

Görsel: Google