Amerikalı sanatçı Janet Echelman, açık alanlara yerleştirdiği büyüleyici heykelleriyle tanınıyor. TED konferansının 30. yıl kutlamasının şerefine, Google Yaratıcı Yönetmeni Aaron Koblin ile iş birliği yaparak Kanada’da Unnumbered Sparks adlı bir kumaş heykel hazırlamıştı. Etkileşimli heykelin katmanları, bölgeden geçen akıllı telefon veya tablet kullanıcıları tarafından şekillendirilebiliyordu. Janet Echelman bu defa Madrid’in merkezinde, 1600’lü yıllarda İspanya eski kralı III. Felipe (fotoğraflarda gördüğünüz heykel ona ait) zamanında inşa edilen Plaza Mayor‘ın üzerine parlak kırmızı renkli polietilen lifle dokunmuş bir heykel yerleştirdi. Plaza Mayor’ın 400. yılını kutlamak için yaratılan 1,78 Madrid adlı heykel, 9-19 Şubat tarihleri arasında Madrid sakinleriyle buluştu.
Zaman kavramına yönelik bir araştırma
NASA’daki bilim insanlarına göre 2011’de Japonya’da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem dünyanın kütlesini değiştirip dönüş hızını artırdığında, gün mikrosaniyelerle ifade edilen bir miktarda kısaldı. İşte Echelman’ın zaman kavramına yönelik bir araştırma niteliğinde olan heykelinin ismi de bu bilimsel olaya gönderme yapıyor. Heykel aynı zamanda, 2010’da başlayan ve Avrupa, Asya, Avustralya ve Güney ve Kuzey Amerika’daki şehirlerde yerleştirmelerle devam eden Earth Time Series’in bir parçası. Bu serideki bir başka parça da Londra’daki Oxford Circus kavşağına 2016’da yerleştirdiği 1,8 adlı eseri. O eser de Japonya’da 2011’de meydana gelen tsunami sırasında kaydedilen dalga yüksekliklerinin verileri kullanılarak oluşturulmuştu.
Dokuma heykel, beton binalara meydan okuyor
Ağırlıklarla dengelenmiş dört çelik kafesle asılan heykel, Echelman için Autodesk ile hazırlanmış özel bir yazılımla tasarlandı. Echelman heykelde istediği formu yaratmak çelikten 15 kat daha güçlü olan süper güçlü polietilen lifleri kullandı. Bu lifler rüzgara ve hava koşullarına bağlı olarak değişen hacimli bir şekil oluşturmak için düğümlenerek ve birleştirilerek dokuma haline getirilmiş ve kalıplanmış. Dokuma heykelin yumuşak dokusu, binalarda kullanılan sert malzeme dokusuyla zıtlık teşkil ediyor ki bu da sanatçının şehir mimarisini sorgulama biçimlerinden biri. “Neden şehirleri bu malzemelerle inşa etmek zorundayız? Bu statüko değişebilir.” mesajını vermek istiyor. Sanatçının diğer işlerinde olduğu gibi bu yerleştirme de karanlıkta görünür olması için renkli ışıklarla aydınlatılmış. Heykelin boyutları ise yaklaşık 100x45x20 fit (30,48X13,72X6,09 m) civarında.
Sanatçının çalışmalarını Instagram ve Facebook sayfası aracılığıyla takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram, Janet Echelman