Teknolojiyi tekstille birleştirip daha iyi giyilebilir teknoloji ürünleri ortaya koymak için yapılan çalışmalar son sürat ilerliyor. Daha önce Çin’in Fudan Üniversitesi araştırmacıları, akıllı elektronik birimlerden oluşan ve ekran işlevi görebilen bir dokuma sistemi geliştirmişti. Şimdi ise Cambridge Üniversitesi’nin giysileri ekrana ve enerji kaynaklarına dönüştüren yeni projesi var karşımızda.
Bu yenilik, bambaşka bir akıllı cihaz sınıfının doğmasını sağlayacak
Animasyonlu bir tişört giydiğinizi veya telefonunuzu doğrudan pantolon cebinizde şarj ettiğinizi hayal edin. Cambridge Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip sayesinde, bu teknolojinin hayatımıza gireceği gün gitgide yaklaşıyor. Bu ekip; elektronik işlevleri ve akıllı sensörleri desteklemenin yanı sıra enerji hasat edebilen bir akıllı kumaş geliştirdi.
Ekip bu kumaşın; TV olarak da işlev gören perdeler, enerji toplayan halılar ve etkileşimli, kendi kendine enerji üreten giysiler yapmak için kullanılabileceğini öngörüyor. Yenilik, her türden gündelik nesnenin akıllı araçlara dönüştürülebildiği tamamen yeni bir sistemin ve akıllı cihaz sınıfının yolunu açıyor.
Benzer icatlar mevcut ancak bilim insanları bunun tipik tekstil endüstriyel prosesleriyle üretilebilen entegre edebilen ilk icat olduğunu belirtiyor. Diğer akıllı tekstiller, yalnızca daha küçük boyutlara ayrıldığında elektronik olarak çalışabiliyor. Ayrıca sıradan kumaşların üretim sürecinden farklı bir süreci gerektiriyorlar. Bu versiyonda, fonksiyonların doğrudan tekstil ipliklerine yerleştirilmesi de mümkün.
Ortaya çıkan kumaş bir ekran olarak çalışabiliyor, çeşitli girdileri izleyebiliyor veya daha sonra kullanmak üzere enerji depolayabiliyor. Ekip, kumaşın radyo frekansı sinyallerini, dokunmayı, ışığı ve sıcaklığı algılayabildiğini belirtiyor. Ayrıca tıpkı sıradan kumaşlar gibi rulo yapılarak saklanabiliyorlar. Ekip bu kumaşı esnek pillere, süper kapasitörlere, güneş panellerine ve daha fazlasına dönüştürmeyi planlıyor.
Görsel: Cambridge Üniversitesi