2030 yılına kadar yaklaşık 400 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşması beklenen giyilebilir teknoloji ürünleri giderek adımlarımızı saymaktan daha fazlasını yapabilir hale geliyor. Şapka, gözlük ve saatin dışına taşan ürün segmentiyle içine oturulabilen veya anne adaylarının giyilebilir ultrason ile bebeğini akıllı telefonundan izleyebileceği bir noktada bulunuyor.
Kullanım alanının genişleyerek yeni ürünlerin ortaya çıkması tıpkı elektrikli arabalardaki gibi enerji kaynağı sorununu da beraberinde getiriyor. Massachusetts Amherst Üniversitesi araştırmacıları, giyilebilir cihazlara güç sağlayacak elektriği üreten bir biyofilm icat etti. Yara bandı gibi cilde yapışan bu biyofilmin yakıtı ise insan teri!
Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı ya da cansız yüzeylere tutunarak, kendi ürettikleri polimerik madde içerisinde korunaklı bir şekilde kalabilmesini sağlayan yapılardan oluşuyor. Bu yeni biyofilm, buharlaşmadan elde edilen enerjiyi elektriğe dönüştüren ve buhara dönüşürken kişinin cildindeki nemden yararlanan bir bakteri kullanılarak üretildi. Kükürt azaltıcı olarak bilinen ve daha önce mikrobiyal piller yapmak için kullanılan geobacter adlı bakterilerin elektrik üretme özelliği daha önce de biliniyordu. Bu çalışmadaki en büyük keşiflerden biri de, elektrik üretmek için bu bakterilerin canlı olmalarının gerekmemesi.
Sürdürülebilir olmayan bir şekilde üretilen malzemelere ve toksik atık yaratan yan ürünlere gerek kalmadan mikroplar tarafından doğal olarak üretilmesi nedeniyle araştırmacılar tarafından gerçek yeşil enerji olarak adlandırılıyor. Çalışmak için teri kullanan biyofilmden şimdilik küçük elekronik cihazlara güç sağlamak için yararlanıldı. Mevcut haliyle tıbbi sensörler veya kişisel elektronik cihazlar gibi küçük cihazlara güç sağlamak için yeterli enerji üretiyor ancak ekip daha karmaşık cihazlara güç sağlayabilecek büyüklükte biyofilmler üretmeyi de planlıyor.
Öte yandan halen veri gizliliğine ilişkin denetim eksikliğinden, düşük bant genişliğinin neden olduğu gecikmelere kadar giyilebilir teknolojiler açısından cevap bekleyen çok fazla soru bulunuyor.
Görseller: Massachusetts Amherst Üniversitesi, Youtube/ Mr. Zero.